12:37 / 27.10.2024 Мир

В Британії посилюються антимігранські настрої

Вчора, 26 жовтня, у Лондоні пройшли великі мітинги проти мігрантів. Як передає агентство Reuters, вони минули мирно на тлі посиленої поліцейської операції.

Як розповіли журналісти, кілька тисяч людей долучилися до націоналістичного мітингу "Об'єднаймо Королівство" біля парламенту, організованого антимігрантським і антимусульманським активістом Стівеном Якслі-Ленноном, відомим під псевдонімом Томмі Робінсон.

Фото: Reuters
 
Фото: Reuters
 
Фото: Reuters
Фото: Reuters

Неподалік також відбувся контрпротест антирасистських кампаній і профспілкових активістів, учасники якого несли плакати з написами "Ласкаво просимо, біженці!" і "Розгромити ультраправих!".

Поліцейські були стягнуті з усієї країни, щоб запобігти можливим заворушенням. Водночас, лондонська поліція заявила, що в день Х було здійснено лише кілька арештів. 

Як зазначили журналісти, праві протестувальники, які вийшли на марш у суботу, називають себе "патріотами" і заявляють, що Британія перебуває під загрозою мігрантів та ісламізації.

Фото: Reuters
Фото: Reuters
 
Фото: Reuters
 
Фото: Reuters
Фото: Reuters

Якслі-Леннон, якого деякі ЗМІ та політики звинувачують у розпалюванні напруженості, що призвела до липневих заворушень, не був присутній на марші, оскільки перебуває під вартою в очікуванні судового слухання у справі про неповагу до суду, яке відбудеться в понеділок.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Агентсво зауважило, що у п'ятницю йому також було пред'явлено звинувачення в тероризмі за те, що він не надав пін-код свого мобільного телефону, коли залишав Британію в липні.

Суботні протести відбулися після того, як офіційні дані показали, що кількість шукачів притулку, які цього року перетнули Ла-Манш з Європи на невеликих човнах – проблема, яка обурила багатьох британців, – досягла 29 578 осіб, що більше, ніж за весь 2023 рік.

Як писали раніше ЗМІ, вліту у Британії розпочалась хвиля заворушень після резонансного нападу з ножем на танцювальний клас в Саутпорті поблизу Ліверпуля, в результаті якого троє малих дівчат загинули і ще близько 10 дітей і дорослих отримали поранення. Тоді поширилися чутки про те, що нападник-підліток нібито нещодавно прибув у країну як шукач притулку і є мусульманином. Розкриття особи хлопця, який насправді родом з Руанди і народився у Британії, не допомогло заспокоїти ситуацію. 

Підготувала: Ніна Петрович