07:33 / 14.10.2024 Мир

Індія стала другим за обсягом постачальником військових технологій до рф після КНР, – Bloomberg

Фото: Нарендра Моді та путін

Індія стала другим за обсягом постачальником технологій подвійного призначення до росії після Китаю. Про це пише Bloomberg з посиланням на американських та європейських чиновників.

Поставки з Індії включають товари, експорт яких до росії обмежений - це мікрочипи, мікросхеми та верстати. У квітні та травні 2024 року експорт цих товарів перевищив $60 млн, що приблизно вдвічі більше, ніж у попередні місяці цього року. У липні експорт зріс до $95 млн. Перевершує ці цифри лише Китай.

Одним з ключових чинників зростання став величезний запас рупій, накопичених росією від продажу нафти Індії.

За словами джерел Bloomberg, дані про експорт свідчать, що майже п'ята частина технологій, які використовуються російським військово-промисловим комплексом, потрапляють до росії з Індії.

Представники України, які порушують це питання, не отримують жодної відповіді від своїх індійських колег, пише Bloomberg. МЗС Індії відмовилося від коментарів.

8 липня Нарендра Моді прибув до Москви з дводенним візитом та зустрічався з володимиром путіним. У ході переговорів обговорювалася, зокрема, і війна в Україні, а також можливе посередництво Індії на майбутніх мирних переговорах. 

Глава індійського уряду не пропонував стати посередником на переговорах, а лише "обмінювався думками" з путіним, заявили у кремлі.

Після цього індійський прем'єр поїхав до Австрії. Однією з головних тем на переговорах з австрійським канцлером Карлом Нехаммером стала російська агресія проти України.

BAGNET нагадує, у серпні Моді відвідав Київ і заявив українському президенту Володимиру Зеленському, що "особисто готовий відігравати будь-яку роль як друг, щоб допомогти досягти миру". "Індія вважає, що обом сторонам необхідно взаємодіяти один з одним, щоб знайти рішення", - пояснив тоді глава індійського МЗС Субраманіям Джайшанкар.

Підготував: Сергій Дага