19:11 / 10.10.2024 Мир

Засідання "Рамштайну" скасовано: на підтримку України в США немає суспільного запиту

Історичне засідання формату "Рамштайн", тобто контактної групи з питань оборони України, що мало відбутися 12 жовтня, скасоване. І так само не відбудеться закрита зустріч лідерів ключових держав-донорів України, запланована на полях загальної зустрічі. Хоча з нею у Києві публічно пов’язували сподівання на проривні "історичні рішення".

Про це йде мова в статті ЄП "Обіцянки, віднесені вітром. Чому Байден скасував "Рамштайн" та що це означає для України".

Чимало американських медіа, що повідомляли про перегляд графіка Джо Байдена, навіть не згадали про "українські" переговори, які президент мав провести на території європейської авіабази США.

Річ у тім, що для американської аудиторії зустріч щодо підтримки України взагалі не видається важливою подією. Американські медіа писали про скасований двосторонній візит у Берлін та до Африки, куди Байден мав полетіти згодом; про зірвану зустріч з Шольцом тощо.

Окремі медіа десь наприкінці своїх повідомлень додавали, що також була запланована участь у засіданні контактної групи щодо допомоги Україні і вона також не відбудеться. І все.

Історична "Рамштайн-зустріч"? План перемоги? Далекобійна зброя? Ні, не чули!

Це ілюструє одну з фундаментальних проблем, яку має російсько-українська війна у США.

Нею опікуються окремі політичні лідери та друзі України, у той час як у суспільному і навіть медійному дискурсі вона взагалі відсутня.

Решта політиків згадують про українське питання радше тоді, коли можна використати Україну у своїх інтересах, для атаки на політичних опонентів – як це, до слова, і відбувалося під час нещодавнього візиту Зеленського до США, коли Україна несподівано та без реальних для того підстав опинилася у центрі політичного шторму, протистояння між республіканцями і демократами.

Про те, що це підриває стабільність підтримки нашої держави з боку США у майбутньому, за нової влади, говорили неодноразово. Між тим ця історія створює питання також щодо підтримки ще за Байдена (який, нагадаємо, буде лишатися президентом до 21 січня 2025 року).

Президент Байден, оголошуючи про скасування поїздки до Німеччини, підкреслив, що має намір повернутися до цих планів згодом і "відвідати всі конференції, у яких мав намір взяти участь". Це дає певні сподівання, що до ідеї провести "Рамштайн" на рівні лідерів США ще повернуться. Але до дня виборів цього точно не станеться.

Бо на підтримку України в США, на жаль, немає суспільного запиту.

Що ж стосується періоду після 6 листопада, то все залежатиме передусім від результатів голосування.

Якщо новим президентом США буде обрана Камала Гарріс, то в останні два місяця президентства Байден матиме вікно для створення свого політичного спадку, legacy – включно зі сміливими ініціативами щодо підтримки України.

У разі перемоги Трампа ця можливість, дуже ймовірно, буде втрачена.

За такого сценарію "Рамштайн" 12 жовтня дійсно був останнім вікном можливостей. Але ураган "Мілтон" відніс його геть.

Підготувала: Ніна Петрович