00:01 / 10.10.2024 Мир

Україна отримає суттєву суму російських грошей

Посли країн Європейського Союзу схвалили план надання Україні позики у розмірі 35 мільярдів євро для підтримки її економіки, постраждалої від війни, для цього використають заморожені активи Центрального банку Росії, повідомляє Euronews.

“Ця угода є частиною ширшої ініціативи країн G7 щодо надання Україні 45 мільярдів євро. Україна зараз намагається стримати новий російський наступ, який завдав серйозної шкоди її енергетичній системі та виснажив військові запаси”, – сказано в статті.

За словами представників Євросоюзу, 35 мільярдів євро будуть “невизначеними” та “нецільовими”, тому витрачати ці кошти Україна зможе доволі гнучко, тому Брюссель сподівається почати виділення коштів на початку наступного року.

“Угода, досягнута в середу ввечері послами, з’явилася через день після того, як Угорщина підтвердила, що блокуватиме ключову зміну в режимі санкцій ЄС до обрання наступного президента США 5 листопада. Запропонована поправка передбачає, що країни-члени оновлюватимуть обмеження на заморожені активи, вартість яких по всьому блоку становить близько 210 мільярдів євро, кожні 36 місяців, а не кожні шість місяців, як це відбувається зараз”, – додали журналісти.

Згідно з планом країн G7, прибуток від активів буде використано для поступового погашення суми, яку кожен союзник позичить Україні. Якщо ці прибутки більше не будуть доступні, Захід буде змушений оплатити рахунок.

“Спершу ЄС та США мали зробити рівні внески по 18 мільярдів євро кожен, але відсутність конкретики з боку Вашингтона призвела до того, що Брюссель різко збільшив свою частку до 35 мільярдів євро. Угода, яка ще має бути ратифікована Європейським парламентом, відкриває шлях для ЄС зібрати свою багатомільярдну частку до кінця року та почати виплати на початку 2025 року”, – стверджують журналісти.

Підготувала: Ніна Петрович