19:47 / 02.10.2024 Мир

Саудівська Аравія погрожує обвалити ціни на нафту після зростання через загострення конфлікту на Близькому Сході

Міністр енергетики Саудівської Аравії Абдельазіз бін Салман попередив, що ціни на нафту можуть впасти до 50 доларів за барель, якщо країни-члени ОПЕК+ не будуть дотримуватися домовленостей про обмеження виробництва.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Це викликало занепокоєння серед інших країн-учасниць, які сприйняли заяву як потенційну загрозу початку цінової війни з боку Саудівської Аравії, щоб зберегти свою частку ринку.

Зокрема, йдеться про те, що деякі країни, такі як Ірак і Казахстан, порушують квоти на виробництво нафти, що послаблює ефективність угод ОПЕК+ щодо обмеження видобутку для стабілізації ринку. Абдельазіз бін Салман наголосив, що додавання додаткових барелів нафти на ринок, де для них немає попиту, не має сенсу.

Водночас ціни на нафту тимчасово зросли після загострення конфлікту на Близькому Сході, зокрема через атаки Ірану по Ізраїлю, що викликало занепокоєння щодо можливих перебоїв у постачанні нафти з регіону Перської затоки.

Нагадаємо, 19 липня Велика Британія додала до свого санкційного списку 11 нових танкерів, які пов’язані з перевезенням нафти або нафтопродуктів з росії до третіх країн.

Як повідомлялося, США оголосили про введення обмежень проти компаній і суден, які незаконно намагалися транспортувати газ з підсанкційного російського проєкту Arctic LNG 2.

Підготувала: Ніна Петрович