14:12 / 26.09.2024 Мир

У Білорусі визнали полк Калиновського "терористичною організацією"

Фото: Полк імя Кастуся Каліновського

У Білорусі полк імені Кастуся Калиновського, який бере участь у бойових діях за Україну, був визнаний "терористичною організацією" разом із усіма його структурами.

Про це повідомляє Еўрарадыё, зазначаючи, що відповідне рішення ухвалив Верховний суд на основі заяви білоруського генерального прокурора.

У прокуратурі стверджують, що учасники полку нібито були причетні до підготовки та здійснення "актів тероризму" на території білорусі. Раніше самопроголошений президент Олександр Лукашенко також називав цей полк "екстремістським формуванням".

Білоруський полк Збройних сил України був створений у березні 2022 року як батальйон для захисту України від російського вторгнення, зокрема, для оборони Києва.

Бійці полку брали участь у визволенні Херсонщини, обороні Сєвєродонецька, боях на Запорізькому напрямку та в боях за Бахмут. Наразі полк діє на сході України.

Полк отримав свою назву на честь Кастуся Калиновського — національного героя Білорусі та одного з лідерів Січневого повстання 1863 року, у якому брали участь білоруси, поляки, литовці та українці проти російської імперії.

Підготував: Сергій Дага