12:37 / 26.09.2024 Мир

Росія запустила в Китаї проект з розробки та виробництва безпілотників, – Reuters

Фото: путін на заводі з виробництва дронів

росія запустила у Китаї програму розробки та виробництва ударних безпілотників великої дальності, які планується використовувати проти України. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела у європейській розвідці та відповідні документи.

Іжевський електромеханічний завод "Купол" (дочірнє підприємство оборонного концерну "Алмаз-Антей") провів у Китаї льотні випробування нової моделі безпілотника "Гарпія-3" за участю місцевих фахівців.

Reuters посилається на звіт, який "Купол" направив до міноборони рф на початку цього року. Пізніше завод повідомив відомству, що може виробляти безпілотники у великій кількості, зокрема "Гарпію-3" на заводі в Китаї для використання у війні проти України.

Згідно зі звітами "Купола", які є у розпорядженні Reuters, безпілотники "Гарпія-3" можуть долати відстань у дві тисячі кілометрів з корисним навантаженням у 50 кг. Зразки "Гарпії-3" та деяких інших моделей безпілотників, виготовлених у Китаї, доставили до росії для подальшого тестування з залученням китайських експертів.

У документах не вказані імена китайських фахівців. МЗС Китаю повідомило агентству, що йому нічого не відомо про подібний проект. У відомстві додали, що в Китаї діють суворі заходи контролю над експортом дронів.

З документів "Купола" випливає, що безпілотники "Гарпія-3" - модернізована версія дронів "Гарпія-А1". Новий дрон був перероблений китайськими фахівцями за кресленнями "Гарпії-А1".

У середині вересня Reuters повідомляв, що у 2023 році росія розпочала збирання нових ударних безпілотників великої дальності під назвою "Гарпія-А1" з використанням китайських двигунів та деталей.

Збиранням дронів займається Іжевський електромеханічний завод "Купол". За рік з липня 2023 року він випустив понад 2500 безпілотників. З документів випливає, що дрони "Гарпія" мають злітну масу менше 300 кг і максимальну дальність польоту 1500 км.

Підготував: Сергій Дага