07:52 / 25.09.2024 Мир

Фінляндія достроково поверне Китаю двох панд

Фото: Велика панда/Mirva Ekman / Yle

Фінляндія впродовж року відправить назад до Китаю двох панд Лумі та Пюрю. Тварин повернуть достроково, повідомляє фінський портал Yle.

Панд відправили до Фінляндії у 2018 році на умовах 15-річного договору оренди. Керівництво фінського зоопарку Ехтярі назвало кілька причин їхнього повернення. Серед них пандемія коронавірусу, зниження турпотоку, а також інфляція та зростання відсоткових ставок на тлі війни в Україні. Зоопарк має намір подати заявку на реструктуризацію боргів.

Лумі та Пюрю пробудуть у зоопарку до кінця осені. Потім їх помістять на карантин у рамках підготовки до від'їзду.

Велика панда як національний символ Китаю вже багато десятиліть використовується для налагодження дипломатичних відносин з різними країнами, що отримало назву "панда-дипломатія".

Усі панди вважаються власністю Китаю, їх відправляють до інших країн у рамках договорів про оренду, зазвичай, на 20 років. Як правило, за кожну тварину платять від $250 тис. до $1 млн.

До США перших панд відправили у 1972 році. Відтоді їх відправляли регулярно, але в останні роки співпраця загальмувала на тлі погіршення відносин двох країн.

Один з найвідоміших у світі зоопарк Сан-Дієго співпрацює з Центром охорони природи в Сичуані з 1994 року. Останніх панд з Сан-Дієго повернули до Китаю у 2019 році, і відтоді там не було цих тварин.

У листопаді 2023 року своїх панд повернув Китаю Смітсонівський національний зоопарк у Вашингтоні (округ Колумбія). Зараз у США панди є лише у зоопарку Атланти.

Підготував: Сергій Дага