11:40 / 24.09.2024 Мир

В Афганістані чоловікам заборонили носити джинси та стригти бороди

Фото: washingtonpost.com

В Афганістані чоловікам заборонили носити джинси та стригти бороди. Про це повідомляє The Washington Post.

Оприлюднене наприкінці серпня зведення законів про вади та чесноти, крім безлічі заборон для жінок, запровадило обмеження і для чоловіків. Співати на вулицях їм можна (поки що), але спосіб життя піддався деяким змінам:

  • заборонені короткі "західні" стрижки та борода довжиною менше ніж кулак;
  • не можна наслідувати немусульман у зовнішності, одязі та поведінці - джинси тепер "харам" (гріх - ред.);
  • чоловікам заборонено дивитися на жінок, за винятком своїх дружин і родичок.

Подібні обмеження стали сюрпризом для чоловічої половини населення та викликали дискусії - чи це не стало наслідком мовчання чоловіків у момент, коли заборони почали запроваджувати  щодо жінок.

Місцеві жителі розповідають, що служителі релігійної моралі приходять і вкрадливо розмовляють з чоловіками, які нерегулярно відвідують мечеть. Держслужбовці переймаються, тому що не можуть відростити бороди, і побоюються звільнення, а перукарі з тих самих міркувань відмовляються стригти клієнтів.

Нові закони наділили поліцію моралі повноваженнями затримувати підозрюваних на термін до трьох днів. У випадках, якщо порушення було систематичним, винних чекає суд за законами шаріату, а список покарань варіюється від штрафів та тюремних строків до публічного побиття та забивання камінням.

Після приходу до влади в Афганістані у 2021 році таліби заборонили: чоловікам голити бороди, жінкам займатися спортом, водіям слухати музику та перевозити жінок без хіджабу, міняти жінок на речі та насильно видавати заміж.

Підготував: Сергій Дага