15:47 / 11.09.2024 Мир

Канадського модельєра Найгарда засудили до 11 років ув'язнення за зґвалтування

Фото: Пітер Найгард

Суд у Торонто засудив до 11 років ув'язнення канадського модельєра 83-річного Пітера Найгарда. Він визнаний винним за чотирма пунктами звинувачення щодо зґвалтування жінок віком від 16 до 20 років. З урахуванням вже проведеного наприкінці часу він пробуде у в'язниці трохи менше семи років. Прокурори просили призначити йому 15 років позбавлення волі, вирок оскаржуватимуть.

На суді розглядалися свідчення чотирьох жінок, яких, за їхніми словами, Пітер Найгард зґвалтував та бив у період з кінця 1980-х до 2005 року, пише CBC. Трьом з них на той момент було близько 20 років, четвертій - 16.

Суд ухвалив, що модельєр "використовував своє багатство та владу", щоб заманювати жінок на екскурсію до штаб-квартири заснованої ним компанії Nygard. За одним з епізодів звинувачення про зґвалтування його визнали невинним.

Адвокат Пітера Найгарда представила на суді 17 рекомендаційних листів від колишніх ділових партнерів модельєра, юристів, друзів, пасторів, які доручилися за нього, зазначає The New York Times.

Пітер Найгард у попередніх свідченнях стверджував, що майже не пам'ятає жінок, які звинувачують його в насильстві, а розказані версії подій несумісні з його характером.

Винесення вироку неодноразово відкладалося. Однією з причин стала відмова кількох адвокатів з команди Найгарда представляти його інтереси з етичних міркувань. За кілька місяців розпочнуться судові процеси в Монреалі та Вінніпезі за звинуваченням у сексуальних злочинах. Потім модельєра мають екстрадувати до США - суд Нью-Йорка звинуватив його у торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації.

Пітер Найгард заснував Nygard International - компанію з виробництва жіночого одягу - у 1967 році. У 2020 році його затримали у Вінніпезі, після чого він залишив посаду керівника компанії. Пізніше Nygard оголосила про банкрутство.

Колективний позов до модельєра торік подали 84 жінки, які заявили про випадки зґвалтування (деякі у віці 14-15 років). Незадовго до цього позов до суду подали двоє його синів. Вони звинуватили батька в тому, що у підлітковому віці він схилив їх до сексуального зв'язку з секс-робітницями. Модельєр усі звинувачення заперечував.

Підготував: Сергій Дага