17:24 / 07.09.2024 Мир

Іран відправив до росії балістичні ракети малої дальності, – WSJ

Фото: Іранські балістичні ракети

Іран вже відправив балістичні ракети малої дальності до росії. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

США повідомили союзникам, що Тегеран передав росії балістичні ракети "Фатех-110" та "Зульфікар", дальність яких становить 300 та 700 км відповідно. Європейські чиновники кажуть, що Європа та США працюють над санкційною відповіддю на дії Ірану, повідомляє видання.

Іран відправив до росії балістичні ракети малої дальності, що дасть Москві ще один потужний військовий інструмент для використання у війні проти України. Цей крок послідував за суворими попередженнями Заходу не постачати цю зброю Москві.

Іранські ракети малої дальності дозволять російській армії сконцентрувати свої "Іскандери" на ударах по цілях у глибині України, вважають військові аналітики.

Передача росії іранських ракет може означати, що Україна таки отримає дозвіл на застосування західних ракет проти військових цілей на території рф. Вочевидь саме тому 6 вересня відбулося засідання Рада безпеки рф "із захисту повітряного простору РФ" під головуванням володимира путіна.

У лютому 2023 року Reuters з посиланням на шість іранських військових чиновників повідомив, що Тегеран готується відправити Москві 400 балістичних ракет "земля-земля".

Держдепартамент США Меттью Міллер пригрозив Ірану "швидкими та жорсткими заходами". Євросоюз заявив, що готовий запровадити додаткові санкції проти Ірану, якщо поставки підтвердяться.

Іранські балістичні ракети

У липні 2023 року Україна заявила, що росія почала використовувати іранські дрони "Шахед", зібрані на території росії. У грудні Євросоюз запровадив санкції проти п'яти виробників дронів в Ірані.

Підготував: Сергій Дага