16:53 / 25.08.2024 Мир

Італія розпочала розслідування загибелі британського технологічного магната

Італійський прокурор розпочав розслідування за фактом ненавмисного вбивства британського технологічного магната Майка Лінча та ще шістьох людей, які загинули, коли розкішна яхта затонула в штормову погоду біля берегів Сицилії цього тижня.

 Голова прокуратури міста Терміні-Імерезе Амброджо Картозіо заявив, що, незважаючи на те, що яхта зазнала аварії внаслідок несподіваної метеорологічної події, "цілком ймовірно", що було скоєно кілька вбивств і спричинення корабельної аварії через недбалість, повідомляє Reuters.

Наразі розслідування не було спрямоване проти якоїсь конкретної особи, сказав він на пресконференції.

18-річна дочка Лінча, Ганна, також була серед тих, хто загинув, коли 56-метровий човен сім'ї, Bayesian, перекинувся під час сильного досвітнього шторму в понеділок біля Портічелло, недалеко від Палермо.

П'ятнадцять людей вижили, в тому числі дружина Лінча, чия компанія володіла Bayesian, і капітан яхти.

Катастрофа була б ще більш болючою, якби розслідування показало, що вона була спричинена "поведінкою, яка не відповідала обов'язкам, які кожен повинен брати на себе в судноплавстві",  сказав Картозіо.

Капітана Джеймса Катфілда та інших людей, які вижили, цього тижня допитали представники влади. Жоден з них не прокоментував публічно, як саме затонув корабель.

Раффаеле Каммарано, інший прокурор, який виступав на тій же пресконференції, сказав, що коли влада допитувала Катфілда, він був "надзвичайно активним у співпраці".

Потоплення спантеличило військово-морських експертів, які кажуть, що такий човен, як Bayesian, побудований італійським виробником елітних яхт Perini, повинен був витримати шторм і в будь-якому випадку не повинен був піти на дно так швидко, як це сталося.

Витягування Bayesian з моря допоможе слідчим визначити, що сталося, але ця операція, ймовірно, буде складною і дороговартісною. Корабель лежить на боці на глибині 50 метрів, начебто неушкоджений.

"В інтересах власників і менеджерів корабля врятувати його", – сказав Картозіо, додавши, що "вони запевнили про свою повну співпрацю".

Рятувальники спочатку сподівалися знайти зниклих людей живими в одній з кают всередині яхти, де за умови щільно закритих дверей могла утворитися "капсула" з повітрям. 

Проте пізніше висловили сумніви, що заблоковані у каютах люди живі.

Підготувала: Ніна Петрович