11:40 / 23.08.2024 Мир

У Ботсвані знайшли алмаз 2492 карати (фото)

Фото: Алмаз рекордсмен

Канадська гірничодобувна компанія Lucara Diamond повідомила про знахідку алмаза 2492 карати (1  карат - 0,2 грама) на родовищі Karowe у Ботсвані. Це один із найбільших алмазів за вагою за всю історію видобутку алмазів на Землі.

Як повідомляє Lucara Diamond, видобути його вдалося за допомогою спеціальної рентгенівської технології, яка дозволяє виявляти та витягувати в цілому вигляді великі алмази.

Раніше на тому ж родовищі тією ж компанією було видобуто алмази Sewelo вагою 1758 каратів (у квітні 2019 року) та Lesedi La Rona вагою 1109 каратів (у листопаді 2015-го). Sewelo купив модний будинок Louis Vuitton для своєї ювелірної колекції.

Рекордсменом залишається алмаз Cullinan 3016,75 карата, здобутий у Південній Африці у 1905 році на шахті "Прем'єр". Дорогоцінний камінь розділили на більш ніж 100 діамантів, найбільші з яких прикрасили коштовності британської королівської родини.

У Lucara Diamond не вказують можливу вартість видобутого алмазу та його якість. Помилуватися каменем сьогодні, 22 серпня, на родовище приїде президент Ботсвани Мокветсі Масісі. 

Ботсвана є найбільшим виробником алмазів в Африці та другим у світі після росії.

Діамант - одна з форм вуглецю, твердий і рідкісний мінерал, винесений з глибин земної кори потоками лави. Після огранювання алмази стають діамантами.

Підготував: Сергій Дага