23:58 / 11.08.2024 Мир

У Камали Гарріс зростають шанси стати наступним президентом, - опитування

Чинна віцепрезидентка США Камала Гарріс в опитуваннях випереджає суперника Дональда Трампа у штатах Мічиган, Вісконсин та Пенсильванія.

Як пише The New York Times із посиланням на дані свого опитування, яке проводять разом із Сієнським коледжем на початку серпня серед 1973 зареєстрованих виборців. Згідно опитуванню, Гарріс випереджає Трампа на чотири відсоткові пункти у цих трьох штатах, — від 50 до 46% серед вірогідних виборців у кожному штаті.

Показники Гарріс є кращими у порівнянні з результатами Джо Байдена в цих штатах, навіть до його «провальних» дебатів з Трампом. Попри те, що гонка все ще триває, демократи зараз мають помітно сильнішу позицію в цих трьох штатах на полі битви, які протягом тривалого часу були ключовими.

Згідно з результатами опитування, задоволеність демократів їхнім кандидатом на вибори зросла на 27% у трьох штатах. Зараз вже демократи з більшою ймовірністю кажуть, що задоволені своїм вибором, ніж республіканці (на противагу показникам опитування три місяці тому, коли востаннє ставили це питання).

З усім тим, результати показують і вразливі місця кампанії Гарріс. Виборці віддають перевагу Трампу, коли йдеться про те, кому вони довіряють питання економіки та імміграції — це питання, які залишаються центральними у президентських перегонах.

Раніше лідерство Гарріс у ключових штатах показували опитування Bloomberg News/Morning Consult. А агенство Reuters з посиланням на своє опитування писало, що Гарріс збільшила відрив від Трампа в національних опитуваннях.

«Ключові» або «мінливі» штати — американські штати де, зазвичай, важко спрогнозувати, кому виборці віддадуть більшу прихильність — Республіканській чи Демократичній партії. Політичні сили, зазвичай, витрачають непропорційно багато часу та ресурсів для кампанії на перемогу в цих штатах. На противагу їм низка штатів мають історію більшої підтримки одної з політичних сил.

Не існує універсального визначення того, що ідентифікує такі штати. З 1992 року 30 штатів принаймні один раз проголосували за кандидата протилежної партії на попередніх виборах.

Наразі «мінливими» штатами називають Аризону, Джорджію, Мічиган, Пенсильванію та Вісконсин — вони проголосували за демократа Джо Байдена у 2020 році та республіканця Дональда Трампа у 2016 році.

Підготувала: Ніна Петрович