12:18 / 09.08.2024 Мир

Італія вдвічі збільшила податок для заможних іноземців

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Міністерство економіки та фінансів Італії оголосило про збільшення вдвічі, до 200 тис. євро, фіксованого щорічного податку для заможних іноземців. Підвищена ставка застосовуватиметься лише для нових іноземців, які переїжджають до Італії.

Пільговий податковий режим для іноземців, які стають податковими резидентами Італії, існує з 2017 року. Сплата фіксованого податку звільняє нового резидента від сплати більшості інших податків, у тому числі на доходи за кордоном та на спадщину. Ці правила поширюється і на італійців, які мешкали за кордоном понад 9 років та повертаються на Батьківщину.

Формально фіксований податок поширюється на всіх іноземців, однак від початку він був відомий як "податок на заможних" або "податок на футболістів". Одним з найвідоміших платників податку був Кріштіану Роналду, який став податковим резидентом Італії у той час, коли виступав за клуб "Ювентус".

За даними Reuters з 2017 по 2022 рік податок приніс до скарбниці 254 млн євро. Наразі, повідомляє Bloomberg, схемою скористалися понад 4 тисячі осіб. У свою чергу, Financial Times каже, що схема залучила до Італії щонайменше 2730 мультимільйонерів.

На думку міністра економіки Італії Джанкарло Джорджетті, навіть після підвищення податковий режим залишиться привабливим для багатьох заможних людей.

Влада ЄС та різні неурядові організації давно критикують італійський та схожий з ним грецький податки для заможних.

"Режими оподаткування для заможних людей у ​​Греції та Італії мають найбільшу шкоду, тому що надають значні пільги для надбагатих людей", - зазначає у своїй доповіді Спостережний комітет ЄС з податків. В Італії також критикують прагнення привабити багатих іноземців низькими податками: на думку критиків, це веде до зростання вартості життя, насамперед підвищення цін на нерухомість.

Підготував: Сергій Дага