19:50 / 25.07.2024 Мир

У Шольца можуть виникнути проблеми подібні до тих, що має Байден

Канцлер Німеччини Олаф Шольц може повторити долю президента США Джо Байдена, адже у нього катастрофічно низький рейтинг, пише журналіст Bild Флоріан Кайн.

Він нагадує, що 66-річний Шольц хоче переобратися канцлером Німеччини після федеральних виборів восени 2025 року.

"Але, як і Джо Байден, у нього катастрофічно низький рейтинг навіть серед однопартійців. Лише третина виборців СДПН хотіли б знову бачити його головою уряду. А саму партію канцлера підтримують лише 15% німців. Соціал-демократи можуть змусити Шольца піти і замінити його популярнішою фігурою - наприклад, міністром оборони ФРН Борисом Пісторіусом", - вважає оглядач.

Водночас професор політології Міхаель Косс з Університету Лейфана в Люнебурзі не виключає, що впливові сили в СДПН чинять тиск на Шольца, щоб той більше не балотувався.

"Але навіть якби в нас сталося те саме, що у США, все одно це була б зовсім інша політична ситуація. Ми говоримо про зовсім іншу посаду: канцлер не має влади президента, і в нас у Німеччині немає двопартійної системи. Більше того, рівень економічної, політичної та культурної поляризації в США є набагато серйознішим", - сказав експерт.

Підготувала: Ніна Петрович