12:18 / 22.07.2024 Мир

Алієв назвав зміну конституції Вірменії умовою мирної угоди

Фото: Ільхам Алієв

Укладання мирної угоди з Вірменією неможливе, поки вірменська влада не внесе зміни до конституції країни. Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв на Другому Шушинському глобальному медіафорумі. За його словами, Баку та Єреван узгодили 80-90% тексту документа, однак потрібно домовитися за кількома ключовими пунктами.

Конституція Вірменії містить посилання на Декларацію про незалежність від 1990 року, згідно з якою Нагірний Карабах входить до складу країни.

Поки цей пункт існує, мирна угода неможлива. І я хочу, щоб усі мене зрозуміли правильно. Це не є спробою нашого втручання. Але з цим пунктом у їхній конституції це неможливо, тому що конституція вища за будь-який інший документ, включаючи міжнародні угоди.

Ще однією умовою для підписання мирної угоди є приєднання Вірменії до звернення Азербайджану про розпуск Мінської групи ОБСЄ (займається пошуками вирішення Карабахського конфлікту).

Останню пару років ця група фактично не діє. По-перше, тому що співголови (США, Франція та росія - ред.) зараз фактично перебувають у стані війни один з одним, я маю на увазі двоє проти одного. По-друге, Франція повністю втратила шанс бути посередником або навіть бути присутньою на Південному Кавказі.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у січні заявив про необхідність провести референдум щодо ухвалення нової конституції. Він говорив, що посилання на Декларацію про незалежність в основному законі перешкоджає встановленню миру, а нова конституція зробить країну більш життєздатною у поточних геополітичних умовах.

У жовтні 2023 року Нікол Пашинян підписав декларацію, яка визнає Нагірний Карабах територією Азербайджану.

Нагірно-Карабахська Республіка офіційно перестала існувати з початку 2024 року. Рішення ухвалили восени керівництвом невизнаної республіки на тлі загострення конфлікту з Азербайджаном. Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян критикував дії російських військ.

Підготував: Сергій Дага