01:05 / 21.07.2024 Мир

У США вийшла на волю жінка, яка відсиділа 43 роки за вбивство, якого не скоювала

Фото: Сандра Хемме

У штаті Міссурі вийшла на волю 64-річна Сандра Хемме, яка відсиділа у в'язниці 43 роки за вбивство, якого не скоювала. Про це повідомляє Associated Press.

Хемме була довічно засуджена за вбивство місцевої бібліотекарки у 1980 році. Єдиним доказом було зізнання самої жінки. Його отримали у психіатричній лікарні, коли Хемме перебувала під дією транквілізаторів. Її свідчення переважно складалися з односкладних відповідей на запитання слідчих.

Під час перегляду справи суд визнав, що таке зізнання не можна вважати доказом. Суд також зазначив, що слідство проігнорувало докази, що вказують на іншого підозрюваного - поліцейського, машину якого бачили біля будинку вбитої в день злочину, і у якого вдома згодом знайшли її сережки. Він помер у 2015 році.

Рішення про звільнення Хемме ухвалили ще у червні, однак прокурор штату виступив проти цього. Він оскаржив рішення про звільнення спочатку в апеляційному суді, а потім у верховному суді штату (обидві апеляції було відхилено), а також особисто дзвонив начальнику в'язниці та забороняв йому випускати Хемме.

Жінка змогла вийти на волю лише після того, як прокурора пригрозили притягнути до відповідальності за неповагу до суду.

Випадок з Хемме став рекордним за тривалістю помилкового ув'язнення для жінки в США.

Максимальний тюремний термін за злочин, який пізніше визнали недоведеним, відсидів Глінн Сіммонс з Оклахоми. Його засудили у 1975 році, а виправдали у 2023-му, він провів у в'язниці 48 років, один місяць і 18 днів.