23:37 / 12.07.2024 Мир

Японцям влада наказала частіше посміхатися

Влада японської префектури Ямагата прийняла постанову, в якій мешканців закликають сміятися принаймні раз на день задля зміцнення фізичного і психічного здоров'я.

Відповідна ідея була висунута членами Ліберально-демократичної партії (ЛДП). У тексті документа чиновники заохочують японців посміхатися кожного дня, а місцевих бізнесменів закликають створити робочу атмосферу, сповнену сміхом. Про це пише видання The South China Morning Post (SCMP).

Ця ініціатива є результатом досліджень, що проводяться на медичному факультеті Університету Ямагати. Тамтешні вчені визначили сміх як один з факторів поліпшення здоров'я та збільшення тривалості життя.

Наприклад, у статті, опублікованій в Journal of Epidemiology у 2020 році, проаналізовано стан здоров'я 17 152 осіб віком старше 40 років й доведено, що смертність та частота серцево-судинних захворювань були значно вищими серед людей, які мало сміються.

У цьому дослідженні згадуються й інші роботи, в рамках яких автори встановлювали зв'язок між сміхом і задоволенням від життя, позитивними психологічними установками й підвищеним рівнем компетентності, довіри, відкритості та сумлінності.

Втім, новий указ викликав дискусію у деяких політичних колах, зокрема члени Комуністичної та Конституційно-демократичної партії Японії (КДПЯ) проголосували проти цієї пропозиції.

"Сміятися чи не сміятися - це одне з основних прав людини, яке гарантується Конституцією, як і свобода думки та віросповідання", - зазначила комуністка Тору Секі.

Представники Ліберально-демократичної партії відкинули всі звинувачення й звернули уваги на те, що ухвалена постанова не обов'язкова для виконання, а несе рекомендаційний характер й не передбачає покарання за її недотримання.

Підготувала: Ніна Петрович