21:46 / 12.07.2024 Мир

Рашисти можливо, планують знищити два важливих водосховища

Існує ймовірність російських ударів по таким гідротехнічним спорудам, як дамби Київської ГЕС і Канівського водосховища.

Це зрозуміло із заяви, яку зробила офіційна представниця міністерства закордонних справ Російської Федерації Марія Захарова, що українська влада нібито планує руйнування  “для чергової провокації”  проти Росії.

Захарова послалася на дослідження Світовим центром даних щодо геоінформатики і сталого розвитку Київського політехнічного інституту імені Сікорського ймовірних сценаріїв затоплення довколишніх територій унаслідок руйнування дамб окремих водоймищ каскаду Дніпра. На її думку, це нібито свідчить про підготовку підриву.

Вона заявила, що цей центр у вересні й жовтні 2022 року вже моделював наслідки прориву греблі Каховської ГЕС, а в червні її зруйнували.

Як доведено, Каховську ГЕС підірвали російські війська, але згідно з офіційною позицією Кремля, яку повторила Захарова, що причиною руйнації греблі ГЕС стали навмисні обстріли з боку Збройних сил України.

У МЗС РФ заявили, що “режим” президента України Володимира Зеленського “починає чергову цинічну провокацію” з метою звинуватити у цьому Росію й отримати нову допомогу з боку країн Заходу.

Київська ГЕС – перша (верхня) сходинка Дніпровського каскаду гідроелектростанцій, розташована на річці Дніпро й знаходиться за кілька кілометрів від Києва.

Підготувала: Ніна Петрович