07:14 / 12.07.2024 Мир

У Франції горів шпиль Руанського собору

Фото: шпиль Руанського собору

У французькому місті Руан спалахнув шпиль Руанського собору, який був заснований у 1030 році. Горіли будівельні риштування - шпиль перебуває на реставрації.

"На шпилі Руанського собору почалася пожежа. Причина зараз невідома. Усі державні ресурси мобілізовані. Дякую за сприяння", - написав  у соцмережі X мер Руана Ніколя Мейєр-Россіньоль.

Підходи до собору закриті та оточені поліцією. До 15:00 за київським часом (14:00 за місцевим часом) пожежу загасили, повідомляє Agence France-Presse.

Пожежа почалася на висоті 120 метрів. Відвідувачів собору евакуювали. До ліквідації загоряння залучили 60 пожежників та майже 30 одиниць техніки. Шпиль раніше був відреставрований, зараз він виготовлений з металу.

Руанський собор – готичний католицький собор, головна визначна пам'ятка міста Руан. Висота собору складає 151 метр. Він включений до списку національної спадщини Франції. Найстаріша частина нинішнього собору - вежа Сен-Ромен, збудована у 1145 році. Вона повністю вигоріла 1 червня 1944 після бомбардувань, сам собор також сильно постраждав і згодом був відновлений.

11 червня пожежа сталася на даху Версальського палацу. На даху будівлі проводились будівельні роботи. Незабаром пожежу загасили, збитків колекціям музею завдано не було.

Підготував: Сергій Дага