20:07 / 11.07.2024 Мир

Молдова досі лишається членом союзу з росіянами

Країна знаходиться в процесі виходу зі Співдружності незалежних держав, тому що це несумісно із європейською інтеграцією.

Як передає Moldova 1, про це заявив спікер молдовського парламенту Ігор Гросу і додав, що вихід Молдови з СНД не є умовою Європейського Союзу для вступу країни, але молдовська влада не вважає присутність у цих двох організаціях сумісним.

"Звідси ініціатива, політичне рішення про організацію конституційного референдуму щодо дуже чіткої згадки в Конституції вектора європейської інтеграції", – додав він.

На думку спікера парламенту Молдови, процес виходу із СНД триватиме певний час, позаяк для денонсації угод у межах цієї організації потрібна оцінка – зокрема коли йдеться про права молдовських громадян у країнах – членах Співдружності.

"Ми не можемо в односторонньому порядку просто розірвати ці угоди, не маючи двосторонньої домовленості. Тому все треба робити поступово, не на шкоду нашим громадянам. Але вектор і напрямок, в якому ми послідовно рухаємося, – це європейська інтеграція", – підкреслив Гросу.

Підготувала: Ніна Петрович

ТЭГИ: