13:31 / 07.07.2024 Мир

Українські дипломати закликали болгарських політиків не спекулювати на темі війни в Україні

Посольство України в Болгарії звернулося до посадовців та усіх політичних сил Болгарї із закликом утриматися від використання теми війни в політичних цілях. Адже пропозиції обмежити чи заблокувати допомогу Україні практично означають спонукання сприяти росії. 

«Уповільнення чи обмеження надання необхідної допомоги Україні призведе не до миру, а до більшої кількості жертв і наближення фронту до кордонів ЄС», —  йдеться в коментарі дипломатів.

Натомість збільшення оборонної допомоги для України сприятиме зміцненню безпеки в усьому регіоні та наближенню миру, кажуть дипломати. 

Водночас посольство подякувало Болгарії, зокрема прем'єр-міністру Дімітру Главчеву, за участь в Саміті миру. Також вдячність висловили парламенту та уряду країни за надану політичну, фінансову, енергетичну, гуманітарну та  оборонну допомогу.

Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Дімітар Главчев заявив, що на майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні Болгарія запропонує розпочати мирні переговори між росією та Україною, писало Novinite.

Окрім того, Софія планує поїхати на конференцію з позицією про виділення допомоги для України на 80 мільйонів євро. Але кошти нададуть лише, якщо парламент країни схвалить це рішення. Лідери деяких партій вже виступили проти підтримки.

Ще раніше президент країни Румен Радев заявив, що він не згоден, аби Болгарія стала «безстроковим донором України».

Підготувала: Ніна Петрович