19:51 / 04.07.2024 Мир

На скарги України, Франції, Нідерландів, Швеції та Люксембургу МСЕ закликав росію припинити втручання в роботу супутників

Міжнародний союз електрозв’язку закликав росію негайно припинити втручання в роботу європейських супутників.

Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Національна рада зверталася до Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) стосовно втручання у супутниковий сигнал українських телепрограм з вимогою швидкої та чіткої реакції на дії агресора.

Крім того, голова Національної ради Ольга Герасим’юк також порушувала це питання на засіданнях Європейської платформи регуляторних органів, керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства, проводила окремі переговори з медіарегуляторами Франції та Люксембургу. Як наслідок це питання опинилося під пильною увагою МСЕ і було розглянуто на засіданні Радіорегламентарного комітету.

“Упродовж останніх трьох місяців маємо новий етап інформаційної війни російської федерації проти України – втручання у супутниковий сигнал українських телеканалів. Посилаючи на супутник сигнал значно більшої потужності, що призводить до змін сигналу українських каналів, росія вставляє свої пропагандистські передачі у програми українських каналів” – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в період з 20 лютого по 9 травня 2024 року було зафіксовано щонайменше 12 випадків втручання у роботу супутникових комунікацій. Джерела цих втручань, за інформацією операторів, були розташовані на території Московської області рф, анексованого Криму та тимчасово окупованих росією територіях південних регіонів України.

Ці дії призвели до створення завад або заміни оригінального сигналу ворожим на понад 40 українських телеканалах та одній радіостанції, які транслюються через супутники.

Національна рада поінформувала про ці атаки численні міжнародні організації, серед яких: Міжнародний союз електрозв’язку (МСЕ), Європейська організація супутникового зв’язку, Керівний комітет Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства, ЮНЕСКО, Група європейських регуляторів аудіовізуальних медіапослуг, Європейська платформа регуляторних органів та Чорноморський форум регуляторних органів телерадіомовлення.

Міжнародний союз електрозв’язку (МСЕ) під час роботи Радіорегламентарного комітету (RRB) розглянув серію скарг від України, Франції, Нідерландів, Швеції та Люксембургу щодо втручання росії в роботу європейських супутників протягом останніх місяців.

Варто наголосити, що інциденти з глушінням сигналу GPS загрожували контролю повітряного руху і переривали дитячі телеканали, щоб показувати “насильницькі кадри війни в Україні”.

У заяві зазначається, що перешкоди в роботі французьких та шведських супутникових мереж могли бути спричинені джерелами, що розташовані в районах Москви, Калінінграда та Павлівки, що є “надзвичайно тривожним і неприйнятним”.

Підготувала: Ніна Петрович