13:34 / 25.06.2024 Мир

Ассанжа звільнили з британської в'язниці, – WikiLeaks

Фото: Джуліан Ассанж

Високий суд Лондона звільнив під заставу засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, який з 2019 року перебував у лондонській в'язниці Белмарш. Він вирушив до Австралії, де перебувають його дружина та діти, повідомили представники WikiLeaks. В організації підтвердили укладання угоди журналіста з прокуратурою США, повідомляє Reuters.

У рамках угоди з прокуратурою США, як писали ЗМІ, Джуліан Ассанж частково визнає провину в змові з метою отримання та розкриття інформації про національну оборону - за одним пунктом звинувачення з 18.

На засіданні суду США 26 червня на запит прокуратури йому призначать, як очікується, 62 місяці в'язниці. Відповідно до угоди, журналісту зарахують проведені в лондонській в'язниці п'ять років.

WikiLeaks - заснований Джуліаном Ассанжем у 2006 році сайт, що спеціалізується на публікації конфіденційної інформації. У 2010 році на сайті були опубліковані матеріали, пов'язані з війнами в Іраку та Афганістані. США звинуватили журналіста за 18 статтями за розкриття таємної інформації та змову з метою її отримання. За цими звинуваченнями йому загрожувало 175 років ув'язнення.

З червня 2012 року Джуліан Ассанж жив на території посольства Еквадору у Лондоні. У квітні 2019 року Еквадор позбавив його дипломатичного притулку. Після цього засновника WikiLeaks затримала британська поліція, а потім перевели до в'язниці Белмарш. Відтоді він намагався оскаржити екстрадицію до США.

Підготував: Сергій Дага