20:02 / 24.06.2024 Мир

Борис Джонсон засудив колишнього союзника через деякі коментарі про війну в Україні

Експрем’єр Великої Британії Борис Джонсон різко розкритикував свого колишнього союзника часів Brexit, а нині лідера популістської партії Reform UK Найджела Фараджа за заяву, що «Захід спровокував російське вторгнення в Україну» у 2022 році. «Ми спровокували цю війну. Звичайно, це його [Путіна] вина. Він використав те, що ми зробили», заявив Фарадж минулого тижня.

Незважаючи на засудження з боку прем'єр-міністра торі Ріші Сунака і лідера лейбористів Кіра Стармера, Фарадж в колонці в Sunday Telegraph продовжив свою думку: «Захід зіграв на руку Путіну, давши йому привід зробити те, що він і так хотів зробити», – повідомляє POLITICO.

Джонсон відкинув аргументи Фараджа як «нудотну історичну маячню та чергову кремлівську пропаганду».

«Ніхто не провокував Путіна. Ніхто не тикав ведмедя палицею. Народ України в 1991 році переважною більшістю проголосував за те, щоб бути суверенною і незалежною країною. Він мав повне право прагнути членства як в НАТО, так і в ЄС. Є лише одна людина, відповідальна за російську агресію проти України – як у 2014, так і в 2022 році – і це Путін. Намагатися перекласти провину на когось іншого – це морально огидно і є повторенням путінської брехні», – написав Джонсон у соціальних мережах ввечері 23 червня.

Відповідаючи на заяву Джонсона, Фарадж заявив, що не буде слухати «жодних лекцій» ні від торі (консерваторів), ні від лейбористів про зовнішню політику або оборону, і сказав, що буде «агітувати за мир скрізь, де це можливо».

Підготувала: Ніна Петрович