22:03 / 22.06.2024 Мир

Норвезька компанія запустила новий завод з виробництва протикорабельних ракет

Фото: Протикорабельні ракети NSM

У четвер, 20 червня, норвезька Kongsberg Defence & Aerospace, підрозділ оборонної Kongsberg Gruppen, відкрила новий завод з виробництва протикорабельних ракет. Про це повідомила пресслужба компанії.

Завод розташований у Конгсберзі, де знаходиться штаб-квартира компанії, за 90 км від Осло. На церемонії відкриття були присутні міністр торгівлі та промисловості Норвегії Сесілія Мірсет, заступник міністра оборони Ганні Марія Оннеруд та представники держав-замовників продукції Kongsberg.

Про плани будівництва нового заводу оголосили у 2021 році на тлі зростання попиту на озброєння з боку західних країн. Зокрема, ВМС США купують у Kongsberg протикорабельні ракети NSM з дальністю дії 250 км. Ці ракети використовують зараз 14 країн світу, з яких 11 є членами НАТО.

Поряд з цим типом ракет на заводі в Конгсберзі буде вироблятися їхній авіаційний варіант JSM з дальністю дії 280 км для озброєння винищувачів F-35 виробництва компанії Lockheed Martin.

За словами представників Kongsberg, новий завод вироблятиме "кілька сотень ракет на рік". Будівництво заводу, на якому працюватиме 1200 осіб, коштувало компанії $61 млн.

Раніше BAGNET повідомляв, що у червні Норвегія виділила ще 240 млн євро на ППО для України.

Підготував: Сергій Дага