17:50 / 22.09.2023 Мир

Пентагон офіційно підтвердив угоду з Маском щодо забезпечення ЗСУ зв’язком Starlink

Представник Пентагону, бригадний генерал Пет Райдер заявив про укладення контракту з компанією мільярдера Ілона Маска, щоб забезпечити українську армію супутниковим зв’язком Starlink. 

Про це пише Міноборони США.

“Я можу підтвердити, що ми уклали контракт зі Starlink щодо послуг на підтримку України з кінцевою метою забезпечити Україну необхідною їй інфраструктурою супутникового зв’язку”, – розповів посадовець.

Деталі цієї угоди не розголошуються.

“З міркувань безпеки операцій через критичний характер цих систем ми просто не можемо надати додаткову інформацію щодо конкретних можливостей або деталей роботи цих послуг”, – сказав Райдер.

Райдер також не розкрив суми угоди.

Раніше повідомлялося, що засновник компаній SpaceX та власник соцмережі Twitter Ілон Маск відмовив Збройним силам України у проханні увімкнути Starlink у районі Криму. Доступ до Starlink також коливався у міру зміни лінії фронту. Дані, які вивчили журналісти, показують, що робота сервісу обмежувалася зонами, які утримувала Україна, а на територіях, які вона хотіла відбити, систему було вимкнено. Через це у ЗСУ виникли проблеми зі зв’язком під час звільнення Херсона, але після звільнення сервіс швидко підключили.

Нагадаємо, система супутникового зв’язку Starlink продовжує роботу на лінії фронту в Україні, втім засновник компанії SpaceX Ілон Маск побоюється “ескалації конфлікту”.

Слід зазначити, що президент і головний операційний директор SpaceX Гвінн Шотвелл заявив, що використання українськими військовими служби інтернет-зв’язку Starlink як системи озброєння у війні з росією було тим, чого компанія не передбачала і не погоджувала.

Однак з початку лютого проблем з роботою терміналів Starlink не спостерігається. Хоча напередодні компанія SpaceX оголосила, що обмежила для українських військових можливість використовувати супутниковий інтернет Starlink для керування дронами в зоні бойових дій.

Раніше компанія SpaceX повідомила Міністерству оборони США про подальшу неможливість оплачувати роботу системи супутникового зв’язку Starlink в Україні. З огляду на це в Пентагоні не відкидали залучення для роботи в Україні інших операторів супутникового зв’язку зі станціями Starlink, а не лише компанію SpaceX. Однак згодом Маск вирішив не вимикати Україну від безплатного користування Starlink.