21:15 / 12.07.2017 Наука и техника

Вчені розробили методику передбачення нападів мігрені

Розроблений алгоритм враховує взаємозв'язок стресу і головного болю.

Вчені з Гарвардського університету розробили методику, яка дозволяє передбачити напад мігрені, грунтуючись на взаємозв'язку стресу і головного болю. Про своє відкриття дослідники повідомили в журналі Headache, передає dt.ua.

Розроблена дослідниками модель базується на самоконтролі пацієнтів. 95 учасників дослідження, які страждають на мігрень з аурою і без неї, вели онлайн-щоденник протягом 4195 днів. В середньому 38,5% днів проходили з головним болем тієї або іншої інтенсивності.

Для аналізу даних учені використовували узагальнену лінійну змішану модель. В ній враховувалося, як часто в житті пацієнта відбувалися різні стресові ситуації і наскільки сильно людина суб'єктивно сприймала цей стрес. Події, пов'язані зі стресом — наприклад, побутові конфлікти, — часто передували нападам болю, що приходив на наступну добу. Ця залежність виявилася стійкою.

Мігрень, неврологічне захворювання з нападами головного болю, коли-небудь діагностували у 10-15 % людей. Напади супроводжуються нудотою, а також гіперчутливістю до світла, звуків і запахів. Особливе явище при мігрені — аура, при якій перед очима пацієнта виникають мерехтіння, різнокольорові зигзаги або "сліпі плями".

ТЭГИ: