11:02 / 16.09.2024 Наука и техника

Встановлено новий рекорд за кількістю людей на орбіті Землі

Фото: Міжнародна космічна станція

Після запуску на Міжнародну космічну станцію (МКС) російського космічного корабля "Союз МС-26" був встановлений новий рекорд за кількістю людей, які перебувають на орбіті Землі. Як звернуло увагу американське космічне агентство NASA, на орбіті одночасно перебували 19 осіб.

Минулий рекорд було встановлено у травні 2023 року після запуску Китаєм пілотованого космічного човника "Шеньчжоу-16". Тоді на борту МКС, а також на китайській космічній станції "Тяньгун" одночасно перебували 17 осіб.

Космічний корабель "Союз МС-26" був запущений 11 вересня. У складі екіпажу - росіяни Олексій Овчинін та Іван Вагнер, а також американський астронавт Дональд Петтіт. Передбачається, що на орбіті вони пробудуть 202 доби. У ході експедиції на МКС заплановано вихід у відкритий космос та наукові дослідження.

Тим часом космічний човник Crew Dragon компанії SpaceX з учасниками місії Polaris Dawn на борту повернувся на Землю.

Капсула з людьми на парашутах приводнилася в Мексиканській затоці на південний захід від Флориди о 10:36 за київським часом.

Polaris Dawn  перша комерційна дослідницька місія  стартувала з мису Канаверал у штаті Флорида 10 вересня. До складу екіпажу човника Crew Dragon входили мільярдер Джаред Айзекман, відставний підполковник ВПС США Скотт Потіт, а також дві співробітниці SpaceX Анна Менон та Сара Джілліс.

У рамках місії вперше в історії було здійснено приватний вихід у відкритий космос непрофесійних астронавтів. Також місія Polaris Dawn встановила рекорд, піднявшись на висоту 1400 кілометрів навколоземною орбітою.

Підготував: Сергій Дага