00:01 / 15.09.2024 Наука и техника

Астрономи повідомили про захоплення Землею нового супутника

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Астероїд 2024 PT5, який наприкінці вересня наблизиться до Землі, ненадовго стане міні-Місяцем. Факт такого захоплення нового супутника планетою не є унікальним, але цікавим.

Про наближення до земної орбіти такого тіла повідомили дослідники Американського астрономічного товариства. Очікується, що новий супутник супроводжуватиме планету з 29 вересня по 25 листопада 2024 року.

Мова про астероїд розміром приблизно 10 метрів. У Сонячній системі кілька мільйонів таких тіл. Астрономи впевненій, що Місяць і Земля досить швидко позбудуться його спільною гравітацією.

Подія "прямо дивовижною не виглядає", але навряд чи трапляється дуже часто. Розміри каменю 10 метрів звичайні. Цікавим є лише факт короткострокового захоплення.

За словами дослідника динаміки астероїдів у Центрі астрофізики Гарварда та Смітсонівського інституту Федеріки Спото, спостереження за 2024 PT5 зміцнять знання вчених про космічні об'єкти, які наближаються до Землі та врізаються в неї.

The New York Times пише, що астероїди, які не можуть уникнути тяжіння Землі та зрештою потрапляють на її орбіту, називаються міні-Місяцями. Їх важко виявити та офіційно ідентифікувати, а іноді вони виявляються штучними об'єктами - космічним сміттям.

BAGNET нагадує, у червні 2024 року NASA визнало, що не зможе захистити Землю від астероїдів.

Підготував: Сергій Дага