07:14 / 13.09.2024 Наука и техника

Двоє американських туристів вперше в історії вийшли у відкритий космос (відео)

Фото: Турист у відкритому космосі

Компанія SpaceX успішно здійснила перший в історії вихід непрофесійних астронавтів у відкритий космос. Це сталося 12 вересня у рамках місії Polaris Dawn.

Перша комерційна дослідна місія Polaris Dawn стартувала 10 вересня - з мису Канаверал у штаті Флорида запустили човник Crew Dragon.

До складу екіпажу увійшли глава компанії Shift4 Payments мільярдер Джаред Айзекман, який профінансував місію Polaris спільно з компанією SpaceX, відставний підполковник ВПС США Скотт Потіт, а також дві співробітниці SpaceX - провідний інженер з космічних операцій Анна Менон та інженер Сара Джилліс, яка займається підготовкою астронавтів.

11 вересня було оголошено, що місія Polaris Dawn встановила рекорд, піднявшись на висоту 1400 км навколоземною орбітою. Попередній рекорд апогею орбіти - 1373 км - належав пілотованому кораблю Gemini 11 і тримався з 1966 року (далі від Землі люди літали лише під час місячних експедицій).

Polaris Dawn також стала найдальшою місією з моменту останнього польоту "Аполлона" в 1972 році - і найдальшою подорожжю в космос, яку коли-небудь здійснювала жінка.

Астронавти вийшли у відкритий космос на висоті 700 км над Землею (для порівняння, Міжнародна космічна станція перебуває на висоті майже 400 км від Землі). 

Перед виходом астронавти одягли нові скафандри SpaceX і перемістилися до капсули Crew Dragon. Впродовж години відбувалося так зване "продування скафандрів" - у них почав надходити кисень, а екіпаж перевіряв, що скафандри повністю герметичні. Після цього в кабіні знизили тиск, випустивши все повітря, і дозволили відкрити верхній люк.

Вихід у космос здійснили двоє учасників місії - мільярдер Джаред Айзекман та інженер Сара Джилліс. Вони по черзі приблизно на 10 хвилин виходили з човника і стояли на сходах у люку, перевіряючи рухливість своїх скафандрів. Скотт Потіт і Анна Менон у цей час залишалися поруч у розгерметезованій капсулі.

Місія Polaris Dawn триватиме ще дві доби. За цей час астронавти проведуть майже 40 експериментів. Після цього човник з екіпажем повернеться Землю, приводнившись в Атлантичному океані.

Підготував: Сергій Дага