15:47 / 22.08.2024 Наука и техника

Другий пацієнт, якому вживили мозковий чип Neuralink, може грати в Counter-Strike 2 силою думки (відео)

Фото: Чип Neuralink

Компанія Neuralink Ілона Маска прозвітувала про стан "Алекса" - чоловіка, який втратив контроль над своїми кінцівками після травм спинного мозку. Минулого місяця йому вживили мозковий чип, відтоді він використовує імплантат для віддаленого керування мишею на своєму ноутбуці. Про це повідомила Neuralink.

Як і перший пацієнт Neuralink, Ноланд Арбо, Алекс використовує мозковий чип, щоб грати у свої улюблені комп'ютерні ігри, такі як Counter-Strike 2.

Раніше Алексу доводилося використовувати для цього контролер керований ротом. Але подібний джойстик дозволяв вибрати лише одну дію за один раз - або переміщення по карті, або прицілювання. Іншими словами, Алексу доводилося по суті перемикатися між функціями миші та клавіатури під час гри.

Завдяки Neuralink він може цілитися за допомогою імпланту (просто думаючи про це) і одночасно рухатись, використовуючи контролер.

"Просто бігати так приємно, тому що я можу дивитися на всі боки і мені не потрібно рухати Quadstick (назва джойстика для рота) вліво і вправо", - розповів Алекс Neuralink.

Разом з іграми Алекс також використав імплант для розробки 3D-проектів у CAD. Наприклад, створював спеціальне кріплення електричного зарядного пристрою для його імплантату Neuralink. Потім кріплення було надруковано на 3D-принтері.

Ілон Маск заснував стартап Neuralink у 2017 році, вклавши в нього понад $100 млн. Компанія займається створенням інтерфейсу для зв'язку мозку та комп'ютера. Маск заявляє, що його головна мета - усунути наслідки травм головного та спинного мозку, та за допомогою спеціального чипа повернути людям втрачені здібності.

Підготував: Сергій Дага