12:37 / 12.08.2024 Наука и техника

У місячному ґрунті знайшли воду

Фото: cnn.com

Вчені, які досліджували частинки ґрунту, зібрані китайською станцією Чан'є-5, виявили в них воду. Про це повідомляє CNN.

При тому, що воду на Місяці вже знаходили, зокрема й китайські вчені рік тому, нинішнє відкриття має особливе значення. Вперше вода виявлена ​​у фізичних зразках і, крім того, там, де вода, як вважалося раніше, у молекулярній формі просто не може існувати.

Китайські дослідники повідомили, що в ході досліджень ґрунту виявили раніше невідомий місячний мінерал у формі "призматичного прозорого кристала", який вони назвали ULM-21. Мінерал на 41% складається з води. За словами вчених, цей тип води може стати ресурсом для колонізації Місяця людиною.

"Думаю, що це відкриття має багато потенціалу, воно показує, що ми можемо витягувати воду безпосередньо з місячного ґрунту", - заявив гонконзький вчений Юцзі Ціань, який сам не брав участі в місячному проекті.

За словами інших учених, які погоджуються з важливістю відкриття, для якихось серйозних висновків час ще не настав. На їхню думку, необхідно спочатку довести, що мінерал утворився саме там, де його знайшли, а не потрапив туди якимось іншим чином, враховуючи, що випадки масштабного перерозподілу мінералів поверхнею Місяця добре відомі.

Підготував: Сергій Дага