20:12 / 03.08.2024 Наука и техника

Екіпаж Starliner повернеться з МКС на борту човника Dragon від SpaceX

Фото: CST-100 Starliner

Керівництво Національного управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) обговорює можливість використання човника Dragon компанії SpaceX для повернення екіпажу корабля CST-100 Starliner американської корпорації Boeing. Про це повідомляє телеканал CNBC з посиланням на джерело.

Таку можливість почали обговорювати цього тижня, оскільки досі не вдалося встановити першопричину відмови кількох маневрових двигунів Starliner під час стикування до МКС. Водночас у відомстві обговорюють, що човник Boeing повернеться на Землю порожнім. У американських фахівців наразі немає єдиної думки з цього приводу.

5 червня Boeing здійснила перший пілотований запуск до МКС човника CST-100 Starliner. На борту Starliner перебували астронавти NASA Бутч Вілмор та Суніта Вільямс.

Після стикування корабля з МКС астронавти мали пробути на орбітальній станції 8 днів. Потім Starliner за планом мав здійснити м'яку посадку на полігоні Вайт-Сендс (штат Нью-Мексико). Основне завдання польоту полягає у перевірці здатності корабля доставляти екіпажі до космічної станції та повертати їх на Землю.

Запуск відклали до 22 червня, однак через проблеми, що виникли з клапаном ракети-носія Atlas V компанії ULA, його перенесли на невизначений термін. 

Підготував: Сергій Дага