12:18 / 25.07.2024 Наука и техника

Meta випустила нову велику модель штучного інтелекту Llama 3.1

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

Американська корпорація Meta випустила свою найбільшу відкриту мовну модель штучного інтелекту  Llama 3.1. Як заявив глава компанії Марк Цукерберг, модель може обійти за продуктивністю GPT-4 у найближчі місяці, а до кінця року стати найпопулярнішим у світі ШІ-помічником.

У старшій моделі налічується понад 405 млрд параметрів, вона була навчена за допомогою понад 16 тис. прискорювачів H100 від Nvidia. За даними The Verge, розробка моделі вимагає великих вкладень і могла коштувати сотні мільйонів доларів. Незважаючи на це, у компанії вирішили зробити код моделі відкритим.

ШІ-асистент тепер доступний у 22 країнах, включаючи Аргентину, Колумбію, Чилі, Мексику, Еквадор, Перу та Камерун. Окрім англійської мови модель тепер підтримує німецьку, французьку, італійську, хінді, іспанську та португальську.

Функція Imagine me ("уяви мене" - англ.) дозволить використовувати генеративну ШІ-модель Imagine yourself, завдяки якій можна створювати картинки на основі зображень користувача та текстового запиту, наприклад "уяви мене на пляжі" тощо.

Незабаром ШІ отримає нові інструменти редагування зображень, з'явиться можливість змінювати, видаляти або додавати об'єкти на картинках за допомогою текстових описів. Пізніше з'явиться функція швидкого опублікування зображень у соцмережах.

Підготував: Сергій Дага