14:12 / 20.06.2024 Наука и техника

Nvidia стала найдорожчою публічною компанією у світі

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

Американський виробник чипів та комп'ютерного обладнання Nvidia випередив ринкову капіталізацію Microsoft і став найдорожчою компанією у світі.

На закритті торгів у вівторок, 18 червня, акції Nvidia зросли на 3,5% до рекордних $135,58 за одну акцію, повідомляє Reuters. Ринкова капіталізація компанії при цьому зросла на $103 млрд і досягла $3,34 трлн.

Завдяки цьому ривку виробника піднявся і весь американський ринок акцій: індекс S&P 500 зріс на 0,3% і досяг нової рекордної позначки 5486,03.

Nvidia зуміла збільшити свою ринкову капіталізацію з $1 трлн до $2 трлн лише за 9 місяців і переступила позначку $2 трлн у лютому цього року. А менше двох тижнів тому Nvidia подолала позначку $3 трлн і випередила капіталізацію Apple і вийшла на друге місце в списку найдорожчих компаній світу.

З початку 2024 року акції Nvidia зросли на 180% на тлі ажіотажного попиту на мікрочипи та технології штучного інтелекту, торік їхнє зростання склало 239%. На відміну від них, акції Microsoft з початку року зросли лише на 19%, а на вчорашніх торгах втратили 0,45%, капіталізація компанії становить $3,32 трлн.

Nvidia - розробник графічних процесорів, які використовуються у відеоіграх, автомобільній промисловості та інших сферах. Компанія була заснована у 1993 році.

Успіхи Nvidia в останні кілька кварталів пов'язані насамперед з різким зростанням попиту на обладнання для штучного інтелекту (ШІ). Компанія є лідером ринку багатьох типів ШІ-чипів, у тому числі ШІ-прискорювачів, які використовуються для прискорення роботи нейронних мереж та інших систем штучного інтелекту.

Nvidia у березні - після початку російського вторгнення в Україну - призупинила продаж своїх товарів у росії. У липні компанія перестала продовжувати та продавати російським компаніям ліцензії на своє програмне забезпечення для хмарного геймінгу. 

BAGNET нагадує, у листопаді 2022 року Nvidia офіційно пішла з росії. 

Підготував: Сергій Дага