09:05 / 06.12.2023 Наука и техника

Як вибрати повітряний компресор для дому чи гаража

 

Повітряні компресори - це агрегати, які використовують енергію для перекачування повітря в резервуар для зберігання. Вони використовуються в багатьох галузях промисловості, таких як будівництво та виробництво. У домашніх умовах повітряний компресор знадобиться для накачування шин, спортивного інвентарю та інших надувних виробів. Можна використовувати його і в інших цілях, наприклад, як привід пневматичних інструментів. Пропонуємо розглянути типи повітряного компресора для дому та для гаража, і те, що вам потрібно знати для його ефективної роботи.

Необхідність стиснення повітря

Сфера використання повітряного компресора - це забезпечення тиску повітря, необхідного для різних функцій, чи то живити пневмоінструмент, чи накачувати шини авто, - повітряні компресори стануть невід'ємною частиною будь-якої майстерні чи гаража. Також вони широко використовуються в різних галузях промисловості, зокрема: будівництво, виробництво, автомобілебудування.

Види компресорів і принцип їхньої роботи

Повітряний компресор можна використовувати для різних цілей. Це корисне обладнання, як у промисловості, так і в домашніх майстернях, де його застосовують для накачування коліс, фарбування, шліфування, піскоструминної обробки та багатьох інших робіт. Крім поділу пристроїв на переносні та стаціонарні, компресори можна розділити на:

  • Поршневі. У цьому типі повітряних компресорів для стиснення повітря використовується поршень. Він рухається вперед і назад у циліндрі, одночасно стискаючи повітря.
  • Гвинтові (імпульсні) компресори. Цей тип повітряного компресора працює завдяки використанню обертового гвинтового гвинта, який нагнітає повітря в камеру зменшеного об'єму.

Кожен з повітряних компресорів має різні технічні характеристики. Перш ніж ухвалити рішення про покупку, важливо подумати, для чого ви будете їх використовувати. Повітряні компресори також складаються з безлічі частин, які необхідно обслуговувати, щоб забезпечити їхню ефективну і безпечну роботу. До найважливіших компонентів належать: поршень, циліндр, впускний та випускний і всмоктувальний клапани.

Як вибрати компресор?

Вибір відповідного агрегату може виявитися складним завданням для людей, які тільки починають працювати з пневматичними інструментами. Однак варто ретельно проаналізувати свої потреби, щоб вибрати пристрій, який відповідатиме вашим очікуванням. Для цього варто врахувати такі параметри:

  1. Потужність. Вимірюється вона в кВт. Що потужніший підібраний двигун компресора, то вищими будуть (мають бути) тиск і продуктивність. Приблизно визначити її можна, помноживши вхідне споживання енергії (кВт) на ККД.
  2. Ефективність. Якщо ви замислюєтеся про фарбування та електроінструмент, вам знадобиться компресор продуктивністю не менше 350-400 л/хв. Завдяки цьому ви зможете легко привести в дію пневматичний гайкокрут і навіть пофарбувати невеликі поверхні за один цикл. Якщо ви здебільшого накачуєте колеса і продуваєте їх, достатньо буде компресора з меншим ККД.
  3. Об'єм ресивера. Річ у тім, що чим він більший, тим рідше доводиться вмикати компресор. Теоретично, чим він більший, тим краще, потрібно тільки подумати, чи є у вас в гаражі місце для компресора з баком на 200 літрів? Обійти цю проблему можна, обравши компресор з ресивером меншого розміру (50-100 л).
  4. Максимальний тиск. Серед компресорів, що вважаються побутовими, ми маємо два варіанти максимального тиску компресора. Це буде максимальний тиск у вісім і десять бар. Це означає, що робочий тиск (нижче якого компресор не повинен опускатися під час роботи) у таких компресорах буде на рівні шести і восьми бар відповідно.
  5. Масляний чи безмасляний. Тут варто уточнити одну річ: той факт, що ви використовуєте безмасляний компресор, не означає, що в стисненому повітрі не буде жодних забруднень. Це трохи складніше. Незалежно від типу компресора, якщо ви використовуєте пневматичні інструменти, вам слід придбати фільтр або станцію підготовки повітря того чи іншого типу.
  6. Рівень вологості. Крім правильно налаштованого компресора, необхідно грамотно підібрати під нього вологовідділювач. При його використанні з високим показником ефективності знизити вміст вологи в повітряній масі можна на 90%.
  7. Ціна. На ринку компресорного обладнання можна зустріти різні компресори, виробники яких пропонують як професійні, так і побутові моделі. Варто обирати обладнання від надійних, перевірених брендів, що забезпечить більш тривалий термін служби і безвідмовність пристрою.

Як бачите, вибір компресора - завдання не складне, якщо ви ретельно врахували свої потреби і намічені завдання. Виберіть відповідну саме вам модель і почніть використовувати силу стисненого повітря в своєму гаражі або будинку.