12:56 / 27.04.2023 Наука и техника

В Україні запустили оборонну платформу Brave1: що про неї відомо

Фото: t.me/zalizni_zminy

Український уряд запустив defense-tech-кластер Brave1 — єдину платформу для співпраці у сфері оборонних технологій компаній, держави, військових, інвесторів, волонтерських фондів, медіа.

Brave1 — це спільний проєкт Мінцифри, Міноборони, Генштабу ЗСУ, РНБО, Мінекономіки та Міністерства з питань стратегічних галузей.

Як повідомляє "Урядовий портал", за словами очільника Мінстратегпрому Олександра Камишіна, ця платформа допоможе українським виробникам зброї швидше проходити шлях від ідеї до постачань та контрактів.

"Впевнений, після перемоги вітчизняний оборонно-промисловий комплекс буде локомотивом відновлення економіки. І в цьому нам також допоможе платформа Brave1", – наголосив він.

Очільник Мінцифри Михайло Федоров зазначив, що ключову роль для запуску Brave1 мав проєкт "Армія дронів". Паралельно в уряді вивчали досвід топових технологічних країн у сфері оборонних технологій.

Представити свою ідею або продукт Brave1 для здобуття гранту від держави зможе будь-яка людина, стартап або компанія.

Компанії defense-tech-індустрії отримають організаційний та експертний супровід розробок, а також доступ до акселераторів та інкубаторів.

Загалом робота кластера сфокусована на п’яти основних напрямах:

  1. Invest: надавати гранти розробникам, які забезпечують потреби Сил безпеки та оборони.
  2. Invent: допомагати Силам безпеки й оборони знаходити ефективні технологічні рішення серед українських розробників.
  3. Platform: створити платформу, яка об’єднує всіх стейкхолдерів галузі.
  4. Showcase: взаємодіяти із Силами оборони, демонструвати розробки та отримувати зворотній зв’язок щодо їх використання.
  5. Boost: надати всебічну підтримку проєктам, які забезпечують потреби Сил безпеки та оборони.

Подати власний проєкт та отримати доступ до військової експертизи, грантів й інших можливостей, які надає кластер, можна за посиланням.

в

Підготував: Сергій Дага