19:38 / 05.12.2022 Наука и техника

Візьміть в родину BLUETTI AC200MAX та забудьте про блекаут

Портативна зарядна станція з вражаючою потужністю понад 2000 Вт може стати справжнім помічником для вашої родини чи бізнесу,  забезпечивши енергетичну незалежність за будь-яких умов

По мірі збільшення тривалості відключення електроенергії у містах України від декількох годин до декількох діб все більше громадян замислюється про придбання портативних зарядних станцій для квартир, будинків та офісів. До них приєднуються і власники малого та середнього бізнесу, які втомилися від постійного шуму та вихлопів дизель-генераторів.

Щоб ви не помилились у своєму виборі, ми зробили для вас огляд одного з кращих важковаговиків в категорії зарядних станцій – BLUETTI AC200MAX. На відміну від своїх колег початкового і середнього рівня, ця зарядна станція забезпечує відмінну вихідну потужність і здатна працювати майже з усіма побутовими пристроями, які знаходяться у вашій квартирі чи будинку, у сусідній кав’ярні чи на АЗС – від освітлення та смартфонів, до холодильників, обігрівачів і мікрохвильовок.

Для споживачів електроенергії AC200MAX має стандартні розетки змінного струму, а також розетки 30A RV і 12V DC і вбудовані бездротові зарядні панелі. Сама ж станція сумісна із мережею змінного струму, сонячними генераторами та автоприкурювачем, має декілька варіантів  живлення, зокрема, за допомогою адаптера змінного струму на 500 Вт, який входить у комплект.

Щоб бути об’єктивними назвемо аргументи «ЗА» та «ПРОТИ» BLUETTI AC200MAX.

 Аргументи «ЗА»:

•        Велика вихідна потужність

•  Сучасний LiFePO4 (літій-ферум фосфатний) акумулятор, що забезпечує 3500+ циклів акумулятора

•        дає струм з чистою синусоїдою, що підійде для вибагливої до якості напруги  техніки

•        Відмінна якість збірки

•        Багато виходів та портів з інтегрованими заглушками

•        Розширювана потужність

•  Можливість заряджання від електромережі, сонячних панелей, автоприкурювача та комбіновано

 Аргументи «ПРОТИ»:

•        Адаптер змінного струму, що входить у комплект, заряджає лише на 500 Вт (розробники стверджують, що 500 Вт - це оптимально, бо якщо використовувати адаптер на 1кВт, то зарядка буде більш швидкою, але ресурс акумулятора зменшиться).

•        РК дисплей може бути погано видно під прямими сонячним промінням влітку;

•        Деяким користувачам може бути важко пересувати цю «іграшку» вагою 28 кг.

AC200MAX — це не повербанк, який ви в дорожній сумці всюди візьмете з собою, а потужна портативна зарядна станція, яку чудово мати під рукою під час подорожі, у кемпінгу, у заміському будинку, в кав’ярні чи АЗС, або як зараз, під час блекаутів у квартирі, будинку та офісі. Вона має ємність 2048 Вт-год і дає значну потужність через 14 різних портів і дві бездротові зарядні панелі. Хімічний склад батареї, який BLUETTI використовує в AC200MAX - суміш літію та фосфату заліза - забезпечує більше потужності та довший життєвий цикл: до 3500 циклів заряду до 80% ємності і понад 6000 при заряді до 50%!

Скажете, що на папері все це виглядає заманливо, але яка картина у реальному житті? Щоб відповісти на це питання ми звернулись за коментарями до покупців BLUETTI AC200MAX, які вже декілька місяців активно використовують цю портативну зарядну станцію.

Андрій, інженер, користується BLUETTI AC200MAX 4 місяці

Для нашої родини, яка мешкає у заміському будинку, найбільшою проблемою під час тривалого відключення світла було забезпечити безперебійну роботу нашого двометрового холодильника та двоконтурного газового котла. Це були одні з основних вимог до зарядної станції. І з цією задачею наша BLUETTI справляється відмінно.

Під час чергового блекауту наш інверторний холодильник з морозильним відділенням (номінальна потужність 60 Вт, максимальна - 160 Вт) - пропрацював трохи більше 20 год. Не очікуючи морозу перевірили і роботу газового котла – все супер – батареї теплі, вода – гаряча. При цьому BLUETTI видає струм з чистою синусоїдою, що дуже важливо для роботи холодильників, газових котлів, електронасосів та деяких інших пристроїв.

Іван, бізнес-аналітик IT-компанії, користується BLUETTI AC200MAX 5 місяців

З початком війни росії проти України практично усіх працівників нашої IT-компанії перевели на віддалений режим роботи. З часом постало питання забезпечення надійним джерелом енергії нашої двокімнатної квартири з усією побутовою технікою, яка ще й стала і моїм домашнім офісом. Після моніторингу ринку вирішили з дружиною придбати BLUETTI AC200max. І хоча 5 місяців тому ще не було таких проблем з енергозабезпеченням, зараз ми переконались наскільки вдалою та актуальною виявилась наша покупка.

Наразі під час 4-годинних відключень електроенергії зарядна станція у нас підключена до відключеного від електромережі контура. Для цього ми на щитку вимикаємо рубильник, а станцію підключаємо за допомогою мережевого шнура  вилка-вилка до однієї з розеток. Таким чином станція живить всі розетки та вимикачі в нашій квартирі.

Під час відключень електроенергії по цій схемі повністю заряджена станція живить усю офісну та комп’ютерну техніку (2 роутера на 18 вт (3 А) і на 12 вт (1 А), Poe switch 12 v, що живить 2 камери, gpon коммутатор на  12 v та систему зберігання даних (NAS), 2 ноутбуки по 75 Вт і 2 монітори по 29’’), яка у сумі споживає близько 400 Вт.

Крім цих приладів до станції підключено та можуть працювати освітлення, в залежності від часу доби, але як мінімум одна настільна лампа на робочому столі, три телевізора (як правило по одному дитина дивиться мультфільми, ще два у режимі очікування), кавоварка крапельного типу потужністю 1800 Вт (вариться в цей час як мінімум 2 чашки кави), електрочайник 1кВт на 0,5 л, мікрохвильовка на 1,7 кВт працює 2-3 хв на підігрів їжі, індукційна плитка на 1 конфорку з максимальною потужністю 2 кВт, щоб зварити дитині кашу чи приготувати омлет.

За останні 3 тижні віялових відключень під час 4-годинної відсутності струму наш AC200max живив всю цю побутову та офісну техніку, після чого в зарядній станції ще залишалося 38% заряду батареї. Щоб зарядити її до 100% необхідно було 2,5-3 год.

Світлана, власниця зоомагазину, користується BLUETTI AC200MAX 4 місяці

Щоб забезпечити роботу нашого зоомагазину під час віялових відключень електроенергії ми з чоловіком вирішили придбати автономне джерело живлення. Від бензинового-генератора ми відразу відмовились через шум та шкідливі викиди, які б, напевне, не сподобались ні нашим сусідам, ні клієнтам, тому зупинили свій вибір на портативній зарядній станції.

Модель і бренд зарядної станції вибирав чоловік, з розрахунку, що  відключення можуть бути на цілий робочий день і весь цей час повинні працювати усі наші пристрої.  А це платіжний POS-термінал на 5 вт, сканер штрих-коду - 1 вт, ноутбук - 80 вт, роутер - 17 вт, LED-освітлення - 100 вт, електрочайник - 1,3 кВт, мікрохвильовка - 1,5 кВт

Наразі найбільший рівень розряду нашої станції був 65% після 5,5 годин використання усіх споживачів електроенергії в зоомагазині, щоправда в той день ми активно використовували чайник та мікрохвильову піч.

Сергій, менеджер, користується BLUETTI AC200MAX 2 місяці

У нашій квартирі найбільші споживачі електроенергії - це комп’ютер (850 Вт), телевізор (150 Вт) і роутер (12 Вт).

При підключенні до портативної зарядної станції усіх цих пристроїв у режимі перегляду фільмів, серфінгу в інтернеті або офісної роботи через віддалений доступ AC200MAX на повній зарядці протрималася 16 годин. А для її повної зарядки знадобилось - 4,5 годин, що практично збігається із заявленими виробником часом.

Взагалі час роботи приладів, що живляться від станції можна легко підрахувати відносно її заявленої ємності, що становить 2048 Вт·год. З власного досвіду скажу, що реальний час роботи буде відрізнятись десь на 5-10%. Тобто, якщо підключити до станції, наприклад, комп’ютер потужністю 200 Вт, то він пропрацює на повністю зарядженій батареї приблизно 10 год (2048/200=10,24).

Для тих, хто не хоче обтяжувати себе підрахунками можна скористатися списком з приблизним розрахунком часу роботи різних видів побутової техніка від зарядної станції потужністю 2200 вт:

  • Смартфон (10 Вт) - до 200 разів
  • Світлодіодна лампочка (20 Вт) - до 85 годин
  • Телевізор (75 Вт) - до 22 годин
  • Електроінстумент (80 Вт) - до 20 годин
  • Холодильник (90 Вт) - до 19 годин
  • Мультиварка (200 Вт) - до 9 годин

Для заряджання AC200MAX є  декілька варіантів. Можна підключити адаптер змінного струму на 500 Вт, що входить у комплект, безпосередньо до пристрою. Автомобільний адаптер постійного струму підключається до пристрою за допомогою кабелю, що теж входить у комплект. Зарядка сонячною енергією потребує два кабелі, теж с комплекту, обидва використовуються, для підключення до зарядної електростанції.

BLUETTI AC200MAX може споживати одночасно до 900 Вт сонячної енергії та підключатися до адаптера змінного струму на 500 Вт. Таким чином, ви можете зарядити пристрій від нуля до повного заряду приблизно за 2 години, об’єднавши два параметри вхідної потужності на рівні 1400 Вт. Використання лише змінного струму займе близько 5,5 годин, щоб ваш AC200MAX відновився повністю.

BLUETTI AC200MAX: КОНКУРЕНЦІЯ НА РИНКУ

Модель BLUETTI AC200MAX, звичайно, не єдине рішення на ринку сучасних компактних зарядних станцій великої потужності. В Україні також користуються популярністю визнані у всьому світі бренди з великим рівнем довіри споживачів, зокрема, портативні станції Jackery, Energizer. Однак саме BLUETTI можна заслужено назвати чемпіоном в даній «ваговій» категорії.

Скажімо, флагмани таких брендів як Jackery та Energizer -  відповідно Jackery Explorer 2000 та Energizer PPS320, мають максимальну потужність 2000 Вт та 300 Вт (пікова 600 Вт) відповідно.

ВАШ ОСТРІВ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ

Цієї страшної воєнної весни Україна дізналася про майстра з Ясногородки, що на Київщині, який за наявності теплового насосу у колодязі, сонячних панелей на даху та бензинового генератора перетворив на декілька тижнів свій будинок та прилеглу територію на «енергетичний острів».

Далеко не всім нашим громадянам до снаги зробити такий «острів», а от придбати потужну зарядну станцію це досить розумне рішення, адже навіть у мирні часи таке обладнання як AC200MAX забезпечить підтримку в побуті і в бізнесі. А ціна цієї портативної зарядної станції  стане адекватною комфорту, який створює ваша побутова техніка у вашій оселі чи офісі.

Дійсно, AC200MAX – це ваш «енергетичний острів», який завжди поруч! До речі, про ціну. Сьогодні вартість мобільної електростанції не перевищує двох iPhone 14, лінійки Pro Max. Але якщо iPhone предмет індивідуального користування, то зарядна станція – це друг та помічник всієї вашої  родини чи бізнесу.

Придбати BLUETTI AC200MAX можна практично у всіх найбільших мережах: Цитрус, COMFY, ELDORADO, Фокстрот, Епіцентр та багато інших. Але останнім часом на ринку спостерігається такий шалений попит, що портативні станції BLUETTI не завжди є у наявності. Тому для покупки їх потрібно заздалегідь бронювати.

Дмитро Марченко

Фото: bluettipower.eu та з відкритих джерел