02:08 / 01.06.2021 Наука и техника

В ЄС взялись за розробку алюміній-сірчаного акумулятора з високою щільністю енергії для автомобілів і літаків

Проект Amapola, що фінансується ЄС, орієнтований на товарний акумулятор Al-S на основі полімерів, оголосив, що буде розробляти алюмінієво-сірчану батарею для автомобілів та літаків. Метою є розробка комірки Al-S, яка матиме дуже високі значення щільності енергії (660 Вт год/л або 400 Вт год/кг) і використовуватиме переваги інноваційних електролітів з полімерного гелюповідомляє electrive.com.

Проект проводиться консорціумом, координованим Hempol Group, і включає британські університети Лестера та Саутгемптона, Технологічний університет Граца, Технічний університет Данії та акумуляторну компанію Varta Microinnovation.

Проект Amapola базується на попередньому проекті Salbage, який закінчився наприкінці минулого року. У новому проекті дослідники хочуть додатково дослідити матеріали, запропоновані в проекті Salbage, та розробити вдосконалені катодні рецептури. На додаток до чистого дослідження, розвиток також слід розширити та досягти індустріалізації.

Використання алюмінію та сірки, яких відносно багато, також повинно уникнути потенційного дефіциту сировини в літій-іонних акумуляторах. Крім того, комірки Al-S мають потенціал для накопичення дуже високої енергії. Тут слід зазначити, що згадані значення 660 Вт год/л або 400 Вт год/гкг були розраховані, але ще не досягнуті.

Дослідники кажуть, що на основі "перспективних результатів досліджень Salbage" зараз розробляються інновації, які демонструють "що батареї на основі Al-S можуть мати місце як нова технологія майбутнього для батарей у певних ринкових нішах". Однак залишається відкритим, наскільки великими повинні бути ці ніші. Здається, рішення для масового ринку не очікується в рамках цього дослідницького проекту.

Amapola фінансується ЄС із двома мільйонами євро, а проект планується тривати до 30 вересня 2022 року.