11:21 / 17.09.2024 Спорт

Естонський акробат першим в історії перейшов по канату з Азії до Європи (відео)

Фото: Яан Руз над Бомфором

Триразовий чемпіон світу зі слеклайну Яан Руз перейшов канатом через Босфорську протоку в Туреччині. Довжина мотузки становила понад 1 тисячу метрів, її натягнули між опорами мосту.

Канатоходець з Естонії став першою у світі людиною, яка перейшла канатом з Азії до Європи, повідомляє газета Hürriyet.

Спортсмен пройшов канатом завдовжки майже 1,1 тис. метрів над Босфорською протокою. Мотузку натягли між опорами Босфорського мосту на висоті 165 метрів над землею.

Триразовий чемпіон світу зі слеклайну - ходіння по стропі, натягнутій між двома об'єктами, без спеціальних балансурів - пройшов дистанцію за 47 хвилин.

Акробат назвав Босфор "особливим місцем для слеклайну". За його словами, він щасливий, що зміг увійти до історії. Спортивний захід організувало місцеве Міністерство транспорту та управління автошляхів Туреччини.

Раніше канатоходець зміг подолати дистанцію 3,6 тис. метрів на канаті в Італії. У 2023 році Яан Руз пройшов 150-метровою світлодіодною лінією, підвішеною на висоті понад 195 метрів між вежами хмарочоса Katara Towers в Катарі.

Руз почав займатися слеклайном у 18 років. Він є першим та єдиним спортсменом, який виконав подвійне сальто назад на канаті.

Підготував: Сергій Дага