21:08 / 26.10.2024 Общество

У ніч на 27 жовтня Україна переходить на "зимовий" час

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Україна перейде на зимовий час 27 жовтня — о 4:00 годинники переведуть на годину назад. Це передбачено постановою Кабміну від 1996 року.

Згідно з документом, переведення на зимовий час в Україні відбувається щороку в останню неділю жовтня. Після переведення стрілок з 4:00 на 3:00 українці отримають додаткову годину для сну.

Сучасні пристрої, як-от комп'ютери, смартфони і смарт-годинники, налаштовуються автоматично, а старі телефони та механічні годинники потрібно перевести вручну.

Щодо законодавчої ініціативи з перегляду переведення часу: понад 40 років українці переводять годинники навесні та восени, з моменту, коли в 1981 році СРСР запровадив цей перехід. В Україні літній час було закріплено у 1996 році, а зміни завжди припадали на вихідні, щоб мінімізувати дискомфорт для людей.

Комітет з економічного розвитку рекомендував ухвалити законопроєкт, який скасовує сезонне переведення часу. Влітку Верховна Рада проголосувала за закон №4201, який передбачає фіксацію зимового часу як постійного. Однак, як повідомляють джерела BBC Україна, президент Зеленський не планує підписувати закон, а термін для його ветування вже минув.

За словами джерел в ОПУ, рішення ухвалили, зокрема, з урахуванням впливу на економіку та численних петицій, в яких українці виступали проти скасування переходу. Суспільне звернулося до Офісу Президента та Верховної Ради за коментарями, однак відповідей не отримало.

Підготував: Сергій Дага