11:02 / 16.10.2024 Общество

Рада збільшила штрафи за незаконне збирання горіхів, грибів та ягід

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Українцям підвищили штрафи за незаконне збирання грибів, ягід та горіхів. Про це повідомила пресслужба Апарату Верховної Ради. 

Верховна Рада ухвалила законопроект №9665, який посилює відповідальність за самовільне сінокосіння та випасання худоби на землях державного лісового фонду, не вкритих лісом. А також - за заготівлю очерету, деревини, самовільне збирання плодів, горіхів, грибів та ягід.

Зокрема, якщо в чинній редакції закону передбачений штраф 1000-1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, то новий законопроект передбачає штрафи 2000-5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто якщо раніше штраф за незаконне збирання грибів, ягід та горіхів становив від 17 до 51 грн, то нові штрафи за таке порушення становлять від 425 до 850 грн. Для посадових осіб штраф ще вищий - від 1700 до 5100 грн. 

Штраф накладається не просто за сам факт збирання грибів чи ягід, а за порушення конкретних правил. В Україні діють певні обмеження на збирання дикорослих плодів на територіях природно-заповідного фонду: національних парків, заповідників, ботанічних садів та дендрологічних парків. Самовільний збір у таких місцях є незаконним.

Закон також передбачає відповідальність за порушення термінів збирання. Наприклад, для деяких видів рослин і грибів встановлюються конкретні періоди, коли їх можна збирати, і недотримання цих строків може призвести до накладення штрафу.

Крім того, для збирання лісових ресурсів у певних місцях потрібні спеціальні дозволи або "лісові квитки". Без таких документів збір є незаконним і тягне за собою адміністративну відповідальність.

BAGNET нагадує, раніше Рада запровадила штрафи до 2720 грн за сексуальні домагання у месенджерах.

Підготував: Сергій Дага