10:05 / 10.10.2024 Общество

Верховна Рада заборонила мобілізацію військовозобовʼязаних до 25 років

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Верховна Рада України заборонила мобілізацію обмежено придатних військовозобовʼязаних у віці 18-25 років без власної згоди. За законопроєкт №11379-д в цілому (у другому читанні) проголосували 311 парламентарів, повідомила народна депутатка Ірина Геращенко.

"Вцілому проголосовано внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"  щодо надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації для всіх категорій військовозобовʼязаних, яким не виповнилось 25 років №11379-д.

Це про неможливість мобілізовувати осіб віком від 18 до 25 років, які мають статус обмежено придатних. Вони можуть бути призвані на службу лише за власною згодою", - написала політик.

Цей Закон набирає чинності з наступного дня після його опублікування.

Водночас демобілізація обмежено придатних чоловіків віком 18-25 років поки не передбачена - цю норму Комітет з нацбезпеки виключив з законопроєкту напередодні.

Статус "обмежено придатний" означає, що людина не підходить для строкової служби у мирний час через стан здоров'я, але може бути призвана на службу під час війни

Раніше BAGNET повідомляв, що Міноборони України розіслало директиву в ТЦК про заборону мобілізації чоловіків до 25 років.

Підготував: Сергій Дага