13:06 / 06.10.2024 Общество

Вчителі приймають вітання з професійним святом

Щороку на початку жовтня відзначається День вчителя.

Вперше це свято відсвяткували в невеликій школі в місті Сан-Пауло (Бразилія). Майже 200 років перед тим бразильським імператором Педро I був виданий Указ про початкову освіту. Згідно з ним, в кожному поселенні країни повинна бути хоча б одна школа, де дітей будуть навчати азбуці.

Перше святкування відбулося 1947 року. Тоді педагоги та учні організували невелике частування та принесли до школи домашню випічку.

Вчителі мають ще одне додаткове свято — Міжнародний день вчителя. Воно припадає на 5 жовтня і святкується в більшості країн світу. Але в Україні наразі не прижилася традиція цього святкування.

День вчителя в Україні почали святкувати лише 30 років тому. Це неробочий день, адже свято завжди припадає на неділю. У 2024 році День вчителя припадає на 6 жовтня. Однак для вчителів та педагогів у школах традиційно влаштовують різні святкові заходи напередодні (у п’ятницю або суботу). Основна мета цього дня – подякувати вчителям за їхню важку працю.

Зі святом зазвичай вітають не лише вчителів, але й загалом всіх педагогів. Традиційний спосіб святкування Дня вчителя – святковий концерт, який організовують школярі.

Також існує ще одна традиція – “День самоврядування”. Це повна зміна правил, коли вчителі перекладають свої обов’язки на старшокласників. Вони йдуть проводити уроки у молодших класах, виконують обов’язки директора школи та його заступників.

Раніше діти в школах дарували своїм вчителям пісні на День вчителя, вчили вірші та приносили подарунки у вигляді букетів зрізаних квітів. Під час війни ця традиція змінилася і багато вчителів закликають учнів не дарувати їм квіти або подарунки, а віддавати зібрані кошти на ЗСУ.

Підготувала: Ніна Петрович