20:04 / 30.09.2024 Общество

Коротка подорож до дайвньої Русі: варто побачити фортецю Тустань (фото)

Наскельна фортеця Тустань в селищі Уричі на Львівщині - це залишки давньоруського оборонного комплексу на скелях, що входить до складу однойменного історико-культурного заповідника.

Одночасно Тустань є пам'яткою геології, а також унікальною історичною знахідкою, яку варто побачити кожному.

Будування фортеці Тустань відбувалось прямо на скелях. У кам'яних брилах майстри вручну видовбували заглиблення, в які пізніше засовували дерев'яні бруси, що слугували основою укріплення.

За даними дослідників, комплекс був зведений в ІХ столітті слов'янським племенем білих хорватів. Особливу історичну цінність замкові вежі становлять як місце існування стародавнього міста-фортеці Тустань, прикордонного митного пункту між Галичиною та Угорщиною, розповідає Андрій Тичина.

З вершини дуже добре проглядаються всі околиці. За словами мандрівника, досі збереглися витесані на скелях пази від дерев'яних фортечних конструкцій. А завдяки комп'ютерному моделюванню в музеї Історико-культурного заповідника "Тустань" тепер можна наочно побачити, якою потужною фортеця була у період розквіту у XVI століття.

Варто також відвідати дуже креативний етнографічний музей "Хата у Глубокім", що також розташований в Уричі та розповідає про життя краю та його мешканців. Доїхати до наскельної фортеці можна автомобілем або громадським транспортом зі Львова.

Маршруткою можна доїхати до Східниці або ж електричкою до Стрия. Звідти автобусом до села Урич, на виїзді з селища, ліворуч від дороги, розташована фортеця Тустань.

Підготувала: Ніна Петрович