09:27 / 30.09.2024 Общество

Міноборони розіслало директиву в ТЦК про заборону мобілізації чоловіків до 25 років, – Ірина Борзова

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Міноборони розіслало директиву в ТЦК про заборону мобілізацію чоловіків до 25 років та після 50 років. Водночас  цього документа немає у відкритому доступі. 

Саме тому Верховна Рада прийматиме законопроєкт 11379-д, який законодавчо забороняє мобілізацію до 25 років та 50+.

Про це в ефірі телемарафону розповіла народна депутатка, член Комітету ВР з питань молоді і спорту Ірина Борзова. 

"Ні, на жаль, це питання не вирішено. Я, як голова підкомітету з молодіжної політики сподіваюсь на те, що зовсім скоро, на найближчому засіданні Верховної Ради все таки проголосуємо за законопроект у другому читанні, який врегулює певні проблемні щодо мобілізації до 25 років.

На сьогоднішній день Міністерство оборони розіслало директиву на районні та обласні ТЦК, де говориться про те, що не може бути мобілізація обмежено придатних. 

На жаль, на сьогодні є проблема, люди жаліються, на те, що інколи людей обмежено придатних або хворих до 25 років можуть мобілізувати. Тому це питання потрібно вирішити на законодавчому рівні. Не може бути будь-якої вибіркової мобілізації до 25 років.

І також у законопроекті пропонується, що молоді люди, які пішли добровільно воювати, можуть звільнитися до 25 років з військової служби. Тому що є молоді люди які в 18 років у 2022 році відмовились від своїх мрій, від  навчання, від повсякденного життя  і захищають Україну зі зброєю в руках вже більше ніж 2,5 роки. Але на жаль, звільнитися не можуть", - розповіла Ірина Борзова. 

Підготував: Сергій Дага