09:46 / 26.09.2024 Общество

Реєстр волонтерів і як не потрапити на гачок шахраїв

Реєстр волонтерів виконує декілька функцій. По-перше, дозволяє не оподатковувати гроші, які збирає благодійник. По-друге, це означає, що волонтер перевірений і гроші підуть на корисну справу. Насправді база даних ведеться з 2014 року, але чим далі триває війна, тим більше ресурсом користуються громадяни.

Навіщо волонтеру бути у Реєстрі?

Це не обов’язково, але згідно з Податковим кодексом, суми коштів, які збирає волонтер, не будуть включатися до його річного оподатковуваного доходу і це убереже від проблем із податковою у майбутньому.

Відсутність у Реєстрі - не правопорушення. До того ж безпосередньо податкова служба не має відкритого доступу до інформації про надходження на рахунки. Така інформація знаходиться у банків, які зобов’язані перевіряти підозрілі платежі або платежі, які в сукупності перевищують 400 000 грн. Вже банк може зупинити фінансову операцію і передати інформацію до податкової. Наявність у Реєстрі дозволить уникнути претензій з боку служби.

Як зареєструватися благодійнику?

Потрібно зробити запит у податкову за місцем реєстрації або особисто, або поштовим відправленням. До заяви обов’язково додаються копії паспорта та ідентифікаційного коду (у разі відправки поштою − засвідчені нотаріально), а також довідка з банку про відкритий рахунок або карту, на яку збиратимуться кошти.

Існує норма, що звільнення від оподаткування застосовуються також у податковому році, що передує року внесення до Реєстру. Тому частина волонтерів ухвалює рішення про реєстрацію в Реєстрі з початку року, щоб пільговий період 100% потрапив на весь минулий рік.

Документи можуть бути подані особисто або поштою. Потрібно пред'явити паспорт або посвідчення особи, або копії у разі подачі документів поштою. Іноземці та особи без громадянства додатково пред'являють документ, що підтверджує законність перебування на території України.

“У разі подання документів поштою підпис фізичної особи - благодійника на заяві та копія довідки про відкриття/закриття рахунка фізичною особою, що призначений для здійснення благодійної діяльності, мають бути завірені нотаріально”, - зазначили у Державній податковій службі.

Як перевіряти волонтерів?

Структура волонтерського руху в Україні суттєво змінилася із 2022 року, тож наразі ми маємо великі імениті фонди і так само локальні та невеликі групи людей, які роблять не менш корисну справу. Це привабило і шахраїв. Щоб не потрапити на їхній гачок є декілька варіантів перевірки:

Перевіряйте звіти. До речі, це варто робити, не лише долучаючись до збору невідомого вам раніше фонду.

Загугліть. Навіть невеличкі фонди мають потрапляти в інформаційне поле. До того ж можна знайти інформацію про минулу діяльність людини, або ж скандальні чи темні історії. Будьте критичними.

Перегляньте соціальні мережі. Це найпопулярніший спосіб збору, тож має бути активність та попередні збори.

Переконайтеся, що ЄДРПОУ внесений до реєстрів 

Звірте інформацію із реєстру волонтерів

“Ми не раз чули історії про фіктивні збори, бо людськими емоціями легко маніпулювати. Після цього люди зневірюються і перестають донатити загалом. Варто пам’ятати, що фонди користуються не лише зборами, а мають, як зараз популярно казати, патреонство від міжнародних організацій. Для нас це, наприклад, основний напрямок. У такому випадку - звітність надважлива і без неї не отримати допомогу наступного разу. Я все ж виступаю за те, що волонтерство має бути офіційно підтвердженим із усіх сторін. Наразі ми не такі розгублені, як на початку вторгнення, тож є змога привести до ладу документацію”, - розповів Андрій Жданов - директор БФ «Одеса і Одесити».

До того ж наявність волонтерів у подібних реєстрах накладає на нього відповідальність. Законодавство про гуманітарну допомогу в Україні було прийняте ще за 1999 року, то було не готове до війни. Зараз ці речі врегульовано.