11:11 / 08.09.2024 Общество

Сьогодні віряни відзначають велике свято - Другу Пречисту

Сьогодні, 8 вересня 2024 року православні християни та греко-католики відзначають велике свято – Різдво Пресвятої Богородиці, яке також часто називають Друга Пречиста.

Різдво Пресвятої Богородиці належить до 12 найбільших церковних свят: саме воно й відкриває їхній відлік у церковному новому році, який розпочався 1 вересня 2024 року.

Християни відзначають це свято приблизно з VІ століття.

За біблійними переказами, Діва Марія народилася у вже немолодих батьків Іоакима та Анни. Подружжя багато років не мало дітей і відчайдушно молилося благаючи Господа про дитину. І Бог подарував їм доньку, що за провидінням ангела назвали Марією.

Сенс свята полягає у прославленні Богородиці – першої події у ряду тих, якими Господь готувався врятувати людство. А ще в тому, що людина має вірити й довіряти Богові, навіть тоді, коли в неї саму ніхто не вірить.

В це свято відзначають початок порятунку християн, радіти закінченню бездітності Анни і Якима, батьків Марії. До Різдва Богородиці заведенол збирати весь урожай, і дякувати за нього, починати прибирати вулики.

Свято вшановує Матір Божу, як велику праведницю. В Україні від цього дня починали засилати сватів. Також було заведено ходити один до одного в гості в цей день, щедро накривати столи.

За українськими народними традиціями, свято вважається жіночим. Цього дня жінки вставали дуже рано та вмивалися джерельною водою. Вважалося, що це збереже жіночу красу та молодість. Також обливали джерельною водою дітей, для міцного здоров’я.

 
Підготувала: Ніна Петрович